Насловна ВЕСТИ Касни повртарска производња

Касни повртарска производња

99831

Повртарска производња у Кикинди касни две недеље, па је и цена поврћа виша. Имајући у виду да су температурна колебања утицала на саму производњу, а један од највећих проблема је и недостатак радне снаге, повртари очекују да ће тешко доћи до снижења цена поврћа.

Температурна колебања, али и доста дана без сунчаних периода, утицали су повртарску производњу на северу Баната. Кикиндски повртари обављају онај посао који је био предвиђен пре двадесетак дана, тако да целокупна производња у самом почетку сезоне увелико касни.

“Две недеље каснимо са послом. Кромпир је требало да почнемо да вадимо, а још нисмо у том послу. Он је почео тек да излази из земље. Касни све и зато је таква цена. Уопште, колико ратарима тако и нама касни производња“ – каже Драган Вукобрат, повртар из Кикинде.

У току је засад паприке, али и парадајза. Потребно је више сунчаних дана, јер може да дође до пораста трошкова производње.

“Каква ће цена бити у наредном периоду не зависи од нас већ од понуда и потражње, али сам мишљења да ће у одређеном периоду доћи до нагомилавања робе свима и да ће у том моменту роба бити јефтинија, али како време одмиче роба ће опет да поскупљује“ – додаје Дејан Угрешић, из Удружења “Банатска ленија“, Кикинда.

Поред већих улагања, кикиндски повртари имају и проблем недостатка радне снаге, што им додатно отежава већ ионако лоше услове за рад ове сезоне.

“За нашу производњу је довољна кикиндска пијаца, али не смемо да се у већу производњу упустимо јер немамо радну снагу за већи посао“ – сматра Вукобрат.

“Свесни смо да је све поскупело, радна снага поготово, тешко је наћи радну снагу. Ми са овим пројектом који подржава и Градска управа, имамо проблем да нађемо људе адекватне за овај посао“ – надовезао се Угрешић.

Кикинда није повртарски крај, али је у последњих неколико година приметан пораст газдинстава која прелазе на бављење производњом поврћа, а један од разлога је и организована производња, као и организован откуп одређених култура, што је дало добре резултате.

Извор: РТВ

Фото: РТВ