Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА КЕЛЕРАБА – ПОВРЋЕ КОЈЕ ЗДРАВЉУ ПРИЈА: Укус срца купуса, блажа и хрскавија

КЕЛЕРАБА – ПОВРЋЕ КОЈЕ ЗДРАВЉУ ПРИЈА: Укус срца купуса, блажа и хрскавија

115
bowl of delicious kohlrabi soup - food and drink /shallow DOFF/

Келераба, латинског имена Brassica oleracea var. Gongylodes, укусно је и корисно поврће, помало необичног изгледа, са стабљиком и “јабуком” из које расте лишће. Припада породици купуса, а води порекло из северне Европе.

Пише: Биљана Ненковић

Млади плодови су сочни, меки и укусни, па се користе сирови за салату, а нешто старији се кувају, динстају или пеку. Младо лишће и стабљика келерабе, који се неправедно бацају, такође су јестиви и садрже више витамина него сам плод. У буквалном преводу са немачког језика значи „купус-репа“ и ова здрава намирница је код нас у последње време све чешће на трпезама и у баштама.

Мало калорија, много витамина и минерала

Богата је витаминима и дијетним влакнима, добар је извор витамина Ц. Као и други припадници породице купуса, садржи фитохемикалије корисне за здравље, као што су сулфорафан и индол-3-карбинол, који штите од рака простате и дебелог црева. Садржи значајне количине витамина Б комплекса, као што су ниацин, витамин Б6, тиамин и пантотенска киселина. Од минерала, обилује бакром, калцијумом, калијумом, манганом, гвожђем и фосфором. Калијум је иначе важна компонента ћелија, која помаже у очувању здравог срца и крвног притиска, јер сузбија ефекат натријума. Лишће келерабе, такође садржи изобиље каротена, витамина А, витамина К, минерала и витамина групе Б.

Келераба има укус сличан срцу купуса, само што је блажа и хрскавија. Садржи мало калорија, али даје осећај ситости. Јача имунитет, регулише метаболизам, неутралише дејство слободних радикала и снижава лош холестерол. Нарочито је омиљена у Немачкој и Индији, мада се највише гаји у северној и западној Европи.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us