Keserović: Jabuke prerađivati i prilagoditi strukturu sortimenta

Kada govorimo o tehnologiji proizvodnje jabuke Srbija je tu pronašla svoje mesto pod suncem. Kada se nešto uradi na savremenoj tehnologiji dosta toga kasnije se uradi i na afirmaciji. Ovo kaže prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Ono što je dobar preduslov za kasniji marketing je kvalitet. Dobro je poznato da mi najviše izvozimo sveže jabuke.

-Do sada je to prvenstveno bilo rusko tržište. Drago mi je što su sada osvojena nova tržišta. Za izvoz može da bude veoma interesantna Indija, sledi Severna Afrika. Treba povesti računa i o prerađivačkim kapacitetima za proizvodnju kaše i koncentrata. Velika šansa nam je da iskoristimo situaciju da jabuka ide i u preradu, u finalni proizvod koji bi na neki način nadomestio probleme koje imamo sa velikom proizvodnjom, a videli smo da je ona prisutna i u Evropi u kojoj će rod biti oko 12 miliona tona, kaže prof. dr Zoran Keserović.

On je dodao da je neophodno da imamo dovoljno hladnjača ali i prerađivačkih kapaciteta.

Na pitanje šta se dešava sa jabukom zelene sorte Greni Smit za kojom u Evropi opada potražnja, a samim tim i njena cena,  Keserović je rekao da svakako polako treba menjati strukturu sortimenta.

– One kompanije koje su to i uredile  i polako počele sa gajenjem Gale, pogotovo klonova Gale kao i crvenog delišesa nisu imale problema sa izvozom jabuke. Mislim da je Srbija dobro prilagodila strukturu sortimenta potrebama ne samo ruskog već i evropskog, afričkog i azijskog tržišta. Mi nemao velikih problema sa proizvodnjom Greni Smita jer je to sorta koja se i dalje dobro plasira, objašnjava Keserović.

Prema njegovim rečima sada Srbija treba da povede računa o klupskim sortama jer će one biti sve interesantnije. Pojedine veće kompanije postale su predstavnici tih klub sorti.

-Pojavila se nova, izuzetno kvalitetna klubska sorta koja se zove Magic star. Prema mojoj informaciji Delta agrar će biti njen zastupnik za Srbiju. Klubske sorte će sve više dobijati na značaju i Srbija polako ulazi i u njihovu proizvodnju, što je jako dobro, objašnjava Keserović.  

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pixabay i J.B.

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar