Насловна ВЕСТИ1 Кесеровић: Јабуке прерађивати и прилагодити структуру сортимента

Кесеровић: Јабуке прерађивати и прилагодити структуру сортимента

64

Када говоримо о технологији производње јабуке Србија је ту пронашла своје место под сунцем. Када се нешто уради на савременој технологији доста тога касније се уради и на афирмацији. Ово каже проф. др Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду. Оно што је добар предуслов за каснији маркетинг је квалитет. Добро је познато да ми највише извозимо свеже јабуке.

-До сада је то првенствено било руско тржиште. Драго ми је што су сада освојена нова тржишта. За извоз може да буде веома интересантна Индија, следи Северна Африка. Треба повести рачуна и о прерађивачким капацитетима за производњу каше и концентрата. Велика шанса нам је да искористимо ситуацију да јабука иде и у прераду, у финални производ који би на неки начин надоместио проблеме које имамо са великом производњом, а видели смо да је она присутна и у Европи у којој ће род бити око 12 милиона тона, каже проф. др Зоран Кесеровић.

Он је додао да је неопходно да имамо довољно хладњача али и прерађивачких капацитета.

На питање шта се дешава са јабуком зелене сорте Грени Смит за којом у Европи опада потражња, а самим тим и њена цена,  Кесеровић је рекао да свакако полако треба мењати структуру сортимента.

– Оне компаније које су то и уредиле  и полако почеле са гајењем Гале, поготово клонова Гале као и црвеног делишеса нису имале проблема са извозом јабуке. Мислим да је Србија добро прилагодила структуру сортимента потребама не само руског већ и европског, афричког и азијског тржишта. Ми немао великих проблема са производњом Грени Смита јер је то сорта која се и даље добро пласира, објашњава Кесеровић.

Према његовим речима сада Србија треба да поведе рачуна о клупским сортама јер ће оне бити све интересантније. Поједине веће компаније постале су представници тих клуб сорти.

-Појавила се нова, изузетно квалитетна клубска сорта која се зове Magic star. Према мојој информацији Делта аграр ће бити њен заступник за Србију. Клубске сорте ће све више добијати на значају и Србија полако улази и у њихову производњу, што је јако добро, објашњава Кесеровић.  

Пише: Јасна Бајшански

Фото: Pixabay и Ј.Б.