Kikindski voćari očekuju dobru godinu

Kikindski voćari očekuju veoma dobru godinu, s obzirom na to da su vremenske prilike ove sezone pogodovale svim voćnim vrstama. Ukoliko se hladno vreme nastavi i u narednom periodu, poljoprivrednicima će na plantažama ponovo roditi kajsije i breskve, što nije bio slučaj prethodnih sezona.

Vremenske prilike tokom zimskih dana veoma su pogodovale svim voćnim vrstama na području severnog Banata, a ako se hladno vreme zadrži i u narednom periodu, kikindski voćari mogu da očekuju odličan rod kajsije, nektarina i bresaka, posle dve potpuno desetkovane sezone. Zima je bila hladna i snežna, zalihe vlage u zemljištu su na odgovarajućem nivou, tako da je sada veoma važno da ne dođe do naglog otopljenja, s obzirom na to da je voće u fazi mirovanja.

“Nepun hektar kajsija imam, mali sam proizvođač, ali se trudim da što profesionalnije uradim posao jer kada imamo puno posla, ne možemo da dovedemo do savršenstva, tako da imam manju plantažu. Kajsije su u osmoj godini, u punoj rodnosti i očekujemo ove godine da rod bude dobar. Nema je na tržištu i samim tim planiram da se bavim preradom kajsije i da pravim džemove i pekmeze, svake godine je problem sirovina koja je u deficitu i zbog toga sam se odlučio da sadim kajsiju, kako zbog prodaje, tako zbog što želim da se bavim time“, kaže Stefan Paskov, voćar iz Kikinde.

Prema sadašnjoj situaciji u voćnjacima, voćari mogu da budu zadovoljni, nadajući se da će vegetacija početi što kasnije, po mogućnosti u aprilu, ali to sve zavisi od vremenskih prilika u narednom periodu.

“Ovo je period kada je voće i prinudnoj fazi mirovanja, početak je marta i ono na svaki skok temperature će odreagovati na kretanje vegetacije pogotovo koštičavo voće koje prvo cveta, kasnije lista što se održava na izmrzavanja i prinos. Ta neka temperaturna kolebanja sa 15 stepeni od prošle nedelje, nisu naškodila, ali važno da što duže ostane hladno vreme pa onda cvetanje da bude u aprilu, što je mnogo bolje nego da se ono odvija u martu“, napominje Jelena Kljajić, Poljoprivredna stručna služba Kikinda.

U toku je rezidba voća, uslovi za taj veoma važan posao u ovom periodu godine su dobri, tako da voćari koriste vreme kako bi završili aktuelne poslove na plantažama.

“Početkom decembra smo započeli da radimo rezidbu po plantažama, trudimo se da sve uradimo kako treba, ali i da nam uslovi to dozvole. Što se tiče rezidbe, uslovi su idealni, voćka miruje, sve do samog početka vegetacije, rodni potencijal obećava, tako da ćemo videti na kraju da li će prolećni mrazevi učiniti svoje i nadam se da neće u velikoj meri prorediti voće“, dodaje Paskov.

“Ovo su sada optimalni rokovi da se završi rezidba, koštičavo voće može da se malo kasnije uradi, pošto je osetljivije na niske temperature, vinogradari u martu kasnije ulaze u vinograde da režu, tako da ko god nije uradio, da požuri i da završi rezidbu“, podseća Jelena Kljajić.

Na području Kikinde, u poslednjih nekoliko godina, rod koštičavog voća redovno je desetkovan usled izmrzavanja, ali je uprkos tome, povećan broj plantaža pod kajsijom i breskvom kojim kikindski voćari očigledno ostaju verni.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18