Насловна ВЕСТИ Кина најављује рекордну жетву житарица

Кина најављује рекордну жетву житарица

25

Кина најављује велику жетву летњих житарица, како би побољшала задовољење сопствених потреба за храном, усред растућих глобалних цена хране, због украјинске кризе.

Око 80 одсто житарица на југозападу Кине је пожњевено, док је жетва житарица у средњем и доњем току реке Јангце почела, саопштило је кинеско Министарство пољопривреде и руралних послова (МОА). Жито у региону Хуанг-Хуаи-Хаи, које чини три четвртине националне производње летњег жита, такође ће сазрети, преноси ЦРИ.

Упркос изазовима ковид-19 и одложеној садњи озиме пшенице на више места, успешна жетва летњег жита биће постигнута захваљујући ефикасној политичкој подршци, рекао је Џу Енлин, заменик шефа Одељења за биљну производњу, при МОА.

Централна влада је ове године издвојила више од 900 милиона долара, што је износ без преседана, за летњу производњу житарица, и издвојила је и посебна средства за повећање и подршку зеленој производњи житарица.

Кина је 2021. године увезла 164,54 милиона тона житарица, што је еквивалентно 24 одсто укупне производње житарица, према подацима царине, а ове године кинеске власти имају за циљ да укупна производња житарица буде 650 милиона тона.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay