Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ KINESKI KUPUS: Gost iz daleka osvaja naše povrtnjake

KINESKI KUPUS: Gost iz daleka osvaja naše povrtnjake

537
Фото: Pixabay

Kineski kupus ili kako ga još nazivaju pak-čoj ili bok-čoj, sve češće se vidi u našim baštama, a nađe se i na trpezama. Lako se gaji i koristi za pripremu variva i salata. Nije probirač kada je u pitanju zemljište, jedino mu ne prijaju kisela, a zbog plitkog korena traži česta zalivanja manjom količinom vode.  

U našim uslovima kineski kupus je najbolje proizvoditi direktnom setvom semena na stalno mesto od sredine do kraja jula. Seje se u redove na razmaku redova 50 do 60 centimetara, a biljke su u redu međusobno udaljene 20 do 30 cm.

Minerali pre setve

Pre setve na parcelu se unesu mineralna đubriva – 80 do 90 kilograma azota, 40 do 50 kg fosfora i 90 do 100 kg kalijuma po hektaru kao čista hraniva, a neophodni su i mikroelementi – kalcijum, magnezijum i bor. Osnovna nega u vegetaciji je okopavanje, zalivanje i jedna prihrana azotnim đubrivom dok biljke intenzivno rastu.

Ovo povrće ima kratku vegetaciju, do 60 dana, tako da za berbu pristiže od septembra pa nadalje. Rastresite, izdužene, zelenkaste ili žućkaste glavice pune nežnih listova, koje mogu da teže od 200 grama do dva kilograma, seku se sukcesivno, a dobro podnose transport i dugo zadržavaju svežinu, čak do dva meseca, što je ipak kraće u odnosu na naše kupuse.

Idealan za brzo prženje i supe

Ovo povrće je idealno za takozvani stir-fraj (brzo prženje) i supe. Veoma je izdašan u pripremama raznih salata, a od njega se lako pravi varivo.

Nutricionisti tvrde da je bok-čoj paket s odličnim hranljivim sastojcima: vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima i proteinima. Da spomenemo samo neke – selen, fosfor, gvožđe, magnezijum,  vitamine C, B, A, K i vitamin D u izobilju, koji u organizmu pomaže da se usvoji kalcijum,  te tako neposredno ljudski skelet čini čvršćim. Koristan je u raznim dijetama, poboljšava vid, sprečava opstipaciju, usporava starenje, učestvuje u detoksikaciji i jačanju imunskog sistema…

Bok-čoj kao prilog

Ovo povrće je veoma pogodno za pripremu stir-fraja. Za to je potrebna jedna glavica  bok-čoja, a od začina malo ulja, po ukusu soli, bibera i soja sosa. Glavica kupusa se očisti, opere, ocedi i prepolovi. U veliki lonac se stavi voda, doda malo soli, sačeka da provri, stave polovine bok-čoja i kuvaju tri minuta. Polako se izvade pazeći da se listovi ne razdvoje, ocede, i opet prepolove tako da se dobiju četiri dela. Svi se stave na dasku, i podjednako začini. U velikom tiganju se ugreje ulje i stave četvrtine bok-čoja da se prže oko pet minuta sa svake strane. To se radi pažljivo, jer će voda iz kupusa prskati okolo. Gotovo se prebaci u posudu za posluživanje, poprska soja sosom. Količina zavisi od ukusa. Uglavnom je dovoljno desetak kapi. Poslužuje se uz meso i svežu salatu.

Predlažemo da i vi obogatite svoju trpezu i ukućane obradujete nekim novim jelima od ovog povrća.

Salata sa orasima

Potrebno je jedan kilogram kineskog kupusa, jedna šolja oraha, polovina šolje maslinovog ulja, 50 grama maslina bez koštice, po 150 g kisele pavlake i sušenog paradajza, tri kašike vinskog sirćeta, so, mleveni biber, prstohvat šećera, vezica lista peršuna.

Priprema se tako što se kupus opere i iseče na tanke rezance. Prebaci se u posudu u kojoj će se posluživati i uz lagano mešanje ulije se maslinovo ulje od kojeg se uzme jedna kašika koja se prebaci u kiselu pavlaku. Salata se odloži u frižider. Orasi se zatim proprže i kada se ohlade iseckaju na sitnije komadiće, kao i suvi paradajz, a masline se prepolove. Izmešaju se kisela pavlaka, maslinovo unje, sirće, biber i so.

Kada se salata izvadi iz frižireda, ubace se orasi, paradajz i masline, doda preliv od kisele pavlake, sve blago izmeša i salata je spremna za posluživanje.

Glavno jelo s piletinom

Za glavno jelo s kineskim kupusom je potrebno: jedno  pileće belo meso, pola kilograma kineskog kupusa, 50 grama  dimljene slanine, po dve kašike kisele pavlake i soja sosa, po jedna kašika vočester sosa, gustina i ulja, mešavina suvog začina, mleveni korijander, kari i kurkuma koji, kod osoba koje ih ne podnose, mogu i da izostanu. Zatim biber, so i jedan decilitar mleka.

Piletina se iseče na rezance, posoli, poulji, doda mešavina svih suvih začina, oba sosa i ostavi da odstoji desetak minuta. Za to vreme u tiganju se isprži slanina narezana na komadiće. Kada postane staklasta, izvadi se na kuhinjski papir da se masnoća ocedi, a u tiganju se, u masnoći koju je ostavila slanina, isprže pileći rezanci. Isprženi se izvade u posebnu posudu, a u istom tiganju se kratko proprži kineski kupus isečen na rezance. Zatim se u istom tiganju sjedine prženi kupus, meso i slanina, doda malo vode i dinsta poklopljeno dok kupus ne omekša. Tokom dinstanja kupus će pustiti malo tečnosti, a da ne ostane bistro, sve se „začini“ kašikom gustina koji se rastvori u mleku, pobiberi i po potrebi dosoli i još kratko dinsta da gustin zgusne jelo. Poslužuje se uz kuvani pirinač ili bareni krompir blago začinjen solju, uljem, sirćetom i seckanim peršunovim listom.

S pilećim belim, celerom i pirinčom

Potrebno je: kilogram kineskog kupusa, 600 grama pilećeg belog mesa, jedna glavica crnog luka, manji koren celera, dve veće šargarepe, suvi začin, so, biber, soja sos, gustin, seckani peršun i 250  do 300 grama pirinča.

Belo meso se iseče na trake i pospe kašikom gustina i soja sosa. Iseckaju se luk i celer na sitnije komade,  šargarepa na kose kolutove, a kupus na okrugle tanje kriške. U voku ili posudi s debljim dnom se na ulju isprži meso koje se čim porumeni izvadi i odloži na stranu.  Na istom ulju se dinstaju kratko luk, šargarepa i celer i posle nekoliko minuta pospu začinom i biberom. U to se spusti kupus i još kratko dinsta s malo dolivene vode. Kada kupus omekša, vrati se meso, pospe s još soja sosa i kašikom gustina razmućenim u malo vode i ostavi da se još kratko krčka. Služi se s kuvanim pirinčem.

S. Mujanović

Dobro jutro broj 567 – Jul 2019.