Pripremanje tradicionalne zimnice, iako mnogima pričinjava zadovoljstvo, zahteva mnogo vremena, novca i veštine. Domaćice koje nemaju uslove za spremanje ovih specijaliteta, a ne žele da ukućanima uskrate „zimske rezerve vitamina i minerala“, kupuju već gotovu, industrijski pripremljenu, ili izdvajaju mnogo para i poručuju preko interneta od proverenih domaćica koje ovaj posao rade za tržište. Iako nam to danas u velikoj meri olakšava život, domaćoj zimnici teško može bilo šta da parira. Uz to, neuporedivo je zdravija od kupovne.
Police prepune šarenih teglica bude najtoplije sećanje na detinjstvo, a domaća zimnica predstavlja način da tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene delikatese, po porodičnim receptima. Međutim, to tradicionalno ne mora uvek da bude i dugo pripremano.
Malo sirćeta umesto mnogo kiseljenja
Da biste imali ukusni kiseli kupus, nije neophodno da ga spremate na tradicionalni način, pogotovo ako za to nemate uslova ni vremena. Dovoljno je da glavice kupusa očistite i izdubite. U udubljenje sipajte alkoholno sirće, pa kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili po čitavo glavici. Ovako pripremljenu glavicu stavite u kesu, zavežite, smestite u zamrzivač i ostavite dva dana. Kada je izvadite i prirodno, na sobnoj temperaturi odmrznete, dobićete kiseli kupus.
Piše: Svetlana Mujanović