Klima skraćuje rokove

Optimalni rok za berbu trešanja je kraj maja i početak juna. Međutim, zbog nepredviđenih vremenskim prilika iz godine u godinu, voćari će i ove sezone morati na licu mesta da procene kada je ovo voće spremno za berbu. Prošle godine je zbog preuranjene vegetacije berba počela dve do tri nedelje ranije, a ove agronomi savetuju da berba počne tek kada plodovi budu potpuno zreli.

Za trešnju je karakteristično da ima kratak period između fiziološke i pune zrelosti. Iskusni proizvođači zrelost plodova proceniće na osnovu stanja u voćnjaku i nekoliko dostupnih metoda. Biljana Milosavljević, savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Kragujevac, kaže da je najvažnije ne brati plodove koji nisu u punoj zrelosti.

U čemu voćari greše, i kada je trešnja spremna za branje i konzumaciju, pročitaćete u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite na naše internet izdanje.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.