Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Klima skraćuje rokove

Klima skraćuje rokove

289

Optimalni rok za berbu trešanja je kraj maja i početak juna. Međutim, zbog nepredviđenih vremenskim prilika iz godine u godinu, voćari će i ove sezone morati na licu mesta da procene kada je ovo voće spremno za berbu. Prošle godine je zbog preuranjene vegetacije berba počela dve do tri nedelje ranije, a ove agronomi savetuju da berba počne tek kada plodovi budu potpuno zreli.

Za trešnju je karakteristično da ima kratak period između fiziološke i pune zrelosti. Iskusni proizvođači zrelost plodova proceniće na osnovu stanja u voćnjaku i nekoliko dostupnih metoda. Biljana Milosavljević, savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Kragujevac, kaže da je najvažnije ne brati plodove koji nisu u punoj zrelosti.

U čemu voćari greše, i kada je trešnja spremna za branje i konzumaciju, pročitaćete u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite na naše internet izdanje.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us