Klimatske promene i štetočine dižu cene

Ovogodišnji paradajz je na tržištu prošao put od jeftinog do veoma skupog povrća. Razloga ima više, a proizvođači ističu loše organizovanu proizvodnju, kao i sve izraženije klimatske promene.audio icon

Na zelenim pijacama paradajz se prodaje po 200 dinara za kilogram. To je izuzetno visoka cena za ovo doba godine, a neuobičajeno je i to što se to povrće na početku sezone prodavalo znatno jeftinije.

Za potrošače je vreme jeftinog paradajza kratko trajalo. Klimatske promene, a naročito štetni organizmi umanjili su rod i ponudu na tržištu. To nam je potvrdio i povrtar u Futogu Miroljub Janković.

-Ako proizvoda nema, cena mu je visoka i obrnuto, ako ga ima previše, cena je niska. I tako je sa svim kulturama. Na stanje tržišta su uticali vremenski uslovi i sve druge neprilike koje su nam se desile, rekao je Janković.

U trenutku kada je došlo da pada cena paradajza, ogroman broj proizvođača je tempirao da paradajz izbaci što pre na tržište pa ga tretiraju veštačkim merama. To je pogrešno jer se na tržište na brzinu izbaci ogromna količina robe a razlog je, da pripreme zemljište za drugu kulturu ili drugu setvu.

Kada se stanje stabilizovalo i tražnja za paradajzom porasla, njega je bilo sve manje. Jedan od razloga su smrdi bube koje buše paradajz, i tako ga stavljaju van upotrebe. Izvesno je da će se taj trend visokih cena nastaviti.

Nije paradajz jedino povrće koje će ove sezone imati visoku cenu. Sve teži klimatski uslovi umanjiće i prinos futoškog kupusa.Kako tvrde proizvođači, cena tog povrća će na malo iznositi i do 100 dinara za kilogram. Nažalost, zaključuje Miroljub Janković, povrtari neće imati veću zaradu jer je i povrće slabo rodilo.

Septembar je mesec, inače po rečima Jankovića, kad kreću problemi za proizvođače kupusa, kreću biljne bolest i insekti.

-Dosta smo hendikepirani zabranom korišćenja određenih preparata za zaštitu pa očekujem manjak količina i možda više cene (eventualno na sadašnjem nivou, tj. oko 50 dinara po kilogramu na veliko odnosno od 80 do 100 dinara na malo) u sezoni stavljanja zimnice.

Manjkovi u količinama biljnih kultura su veliki pa nikakva cena ne može da to kompenzuje, smatra Janković.

Izvor: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno