Klivija – Tri meseca miruje da bi u proleće procvetala

Klivija  je sobno cveće poreklom iz Afrike. Zahvalna je  za održavanje jer je skoro neuništiva. Cveta krajem zime u bogatim narandžastim i crvenim cvetovima.

Raste u visinu od oko pola metra, a po godini dobija oko 5 listova. Cvetovi su u cvastima od njih 10 do 20 na dugim cvetnim drškama.

Biljku treba smestiti u toplu  prostoriju čim primetimo da su cvetni pupoljci dužine pet ,šest cantimetara.

Leti kliviju treba obilno zalivati. Pošto su njeni meki, mesnati koreni prilično osetljivi, višak vode iz podmetača treba prosuti. Povremeno treba dodavati tečna mineralna đubriva. Ako je saksija postala mala i koreni počinju da izlaze iz nje, biljku treba presaditi. Najpovoljnije vreme za to je neposredno posle cvetanja (obično je to kasno proleće). Presađuje se pažljivo zbog veoma krtih žila. Zemlja u saksiji se promeni i stavlja se ona kupljena u cvećari ili neka druga kvalitetna zemlja. Na dno saksije se obavezno stavlja drenažni sloj.

Nakon cvatnje je potrebno to dublje odrezati ocvali cvet da se biljka ne iscrpljuje.

Jednom godišnje, u proleće, pojavljuje se stabljika sa cvetovima u vidu trubica koji daju punu lepotu ovoj egzotičnoj tropskoj lepotici, koja se kod nas gaji kao sobna biljka.

Krajem leta za kliviju nastaju meseci mirovanja. Tri meseca biljka miruje da bi ponovo rano u proleće procvetala.

Tad bi trebala temperatura biti oko desetak stepeni. Zalivati je jako retko. Ako biljka ne miruje sledeće godine ne može cvetati jer je svu snagu istrošila na rast.

Kad kupujete kliviju, obratite pažnju da listovi budu zdravi, tamnozeleni I bez oštećenja. Takođe, pupoljci u središtu biljke ne smeju biti oštećeni.

Ni kilivija nije otporna  na  vaši. Borba protiv njih nije jednostavna, jer one legu jaja duboko u prevojima listova i teško se dopire do njih. Kada se primete, pažljivo se razmaknu listovi i dobro isprskaju nekim hemijskim sredstvom protiv biljnih vašiju. Po potrebi se to ponovi nekoliko puta.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18