Насловна ВЕСТИ Клуб 100 П плус: Сачекати с радикализацијом протеста

Клуб 100 П плус: Сачекати с радикализацијом протеста

47

Удружење пољопривредника Клуб 100 П плус огласило се поводом стања у пољопривреди Србије и актуелних протеста пољопривредника поручивши да је за постизање зацртаних циљева неопходан дијалог са представницима Владе и надлежним министарствима.

-С обзиром да још увек немамо формирану Владу, нити новог мандатара и министре, сматрамо да треба сачекати са радикализацијом протеста, јер Влада у техничком мандату нема механизме и не може да донесе одлуке које би довеле до дугорочног решење проблема у пољопривреди, наглашава се у саопштењу.

Додаје се да се Клуб 100П плус од оснивања 2003. године залаже за унапређење пољопривредне производње и побољшање статуса пољопривредних произвођача. Чланови Клуба годинама апелују на институције, надлежно министарство, као и министарство финансија и инсистирају да заједничким снагама пронађу трајно решење за стање у пољопривреди.

-Апелујемо на председника Александра Вучића да што пре предложи мандатара, како би се формирала Влада и како би се нагомилани проблеми почели решавати. Жетва је на прагу, а квалитет и квантитет рода ће зависити од донетих мера Владе и Министарства по овим питањима. Чланови Клуба су били организатори најорганизованијег протеста пољопривредника пре више година и не либе се да их поново организују!, стоји у саопштењу.

Ово удружење наводи следеће ставове:

1. Поделити пољопривредна газдинстава на професионална и остала;

2. Што пре урадити реформу пензионог система за пољопривреднике;

3. Омогућити професионалним газдинствима веће субвенције, нарочито у инвестиције;

4. Пронаћи решење за помоћ сточарима који су у незавидној ситуацији.

5. Укинути акцизе за дизел гориво за професионална пољопривредна газдинства за површину која је пријављена у регистру;

6. Не уводити забране извоза основних пољопривредних сировина и пољопривредних производа;

7. Регресирати минерална ђубрива за предстојећу сетву

С. К.