Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Ko je prskao višnju zabranjenim pesticidom?

Ko je prskao višnju zabranjenim pesticidom?

1579

Smrznuta višnja poreklom iz Srbije, koja je vraćena iz Holandije zbog prekoračenja dozvoljene količine pesticida, prskana je dimetoatom koji se u našoj zemlji ne koristi već deset godina. Postavlja se pitanje ko je i kako došao do tog pesticida čiji su ostaci pronađeni u količini od 0,044 mg po kilogramu, dok je dozvoljena količina 0,01 mg po kilogramu. Zašto nam iz EU vraćaju voće i povrće i koliko je to učestala pojava pitali smo profesora Novicu Miletića.

– Nije to učestala pojava koliko se izvozi voća iz naše zemlje. Pročitao sam da se radi o dimetoatu i nije mi jasno odakle se pojavio. Mi u našim zasadima višnje taj dimetoat ne koristimo već deset godina. On je izbačen i nije dozvoljen za upotrebu, a neki nesavesni proizvođač ga je koristio. Pitanje je kako ga je nabavio, jer naši voćari se u najvećem broju slučajeva pridržavaju saveta struke i ne koriste zabranjene supstance. Uvek postoji neko ko iskoči – začuđen je profesot Miletić, koji kaže da je u štampi pročitao šta se desilo i da je to prvi put što se višnje tiče.

– Ono što je kod nas dozvoljeno za suzbijanje trešnjine i višnjine muve je acetamiprid. I uopšte mi nije jasno ko je taj koji je to radio i odakle mu to. To jedinjenje nisam video deset godina u rafovima, a višnja koja je vraćena nije bezbedna i to mora da rešava ministarstvo – rekao je profesor Miletić.

Tekst: Z. D.