Ko je zakasnio sa rezidbom i krečenjem nek sačeka temperature u plusu

Radovi u voćnjaku i dalje traju, neki su uspeli pre minusa da orežu stabla, oni koji nisu moraće da sačekaju toplije vreme. Najavljene temperature do 12 stepeni biće period u kome će, po rečima profesora Zorana Keserovića, moći i oni koji su zakasnili to da odrade.

  • Čim otopli, nikako kad su niže temperature ne treba orezivati. Kad se temperature popnu iznad nule krenuti, na minus šest i minus četiri ne radi se ni rezidba ni krečenje – rekao je profesor Keserović za Dobro jutro, naglašavajući da su visoke temperature tokom decembra meseca učinile da generativni pupoljci krenu.
  • Tokom decembra su krenuli malo generativni pupoljci koji će automatski postati osetljiviji, ali temperature koje se najavljuju od minus deset i dvanaest neće naneti štetu. Videćemo šta će se dalje dešavati, neće smetati ni temperature u plusu jer je to lagani plus – zaključio je Keserović.

Tekst: Z.D.

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.