Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Ко сеје фацелију, жање мед!

Ко сеје фацелију, жање мед!

77

Пише: Биљана Ненковић

Када би запуштене ливаде и ледине биле засејане медоносним биљем, пчеле и људи би били срећна бића на планети. То кажу шумадијски пчелари који заговарају идеју да више сејемо биљке које дају највише нектара. Ово, дакле, није прича само о пчеларима и њиховим комшијама, него апел да о пчелињој паши размишљамо систематски и радимо системски.

Како добити довољно здравог меда – питање је које се намеће у ери када се све више сумња у квалитет ове намирнице. Пчелари кажу да је прво потребно обезбедити пчелама довољно здраве хране. Дугогодишњи пчелари Бојан Илић, Душан Ристовић и Иван Васиљевић, сви из Шумадијског округа, залажу се да се што више сеју медоносне биљке. Једна од њих је и фацелија.

Нова испаша далеко од загађења

Душан Ристовић из села Горње Голочело код Кнића тврди да нам је више него икада потребна организована садња или сетва медоносних биљака.

– У овом делу Шумадије има доста багрема, али ја ипак на својим ливадама сејем медоносне биљке. Годинама убеђујем и комшије да то исто раде, како би пчеле континуирано имале храну. Сетва медоносних биљака посебно је важна код стационираног пчеларства, где нема сељења кошница. Медоносне биљке треба сејати тамо где су и кошнице, дакле, у чистим и здравим срединама, далеко од загађења. Имате на стотине хектара запуштених парцела на којима расте коров, а оне би итекако могле да буду корисне – каже Ристовић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us