Kobasica i slanina ukras torte

Tradicionalni bački doručak serviran na drvenoj daščici može biti i sladak. Potrebno je samo malo mašte i truda i začas kobasica i slanina postanu deo dekoracije na torti.

„Na torti su kobasica, slanina, luk, ljuta papričica, nožić. Sama torta je žerbo torta pravljena po starinskom receptu“, kaže Milica Stefanović iz Deronja.

Olga Čolović iz Lalića uronila je u dečiji svet, a dočarala ga je ukrasima i figurama od šlaga i fondana. Za izradu figura trebalo joj je oko nedelju dana, a za izradu torte tri dana.

Ljubina Obradović i Sara Kupusarević, takođe iz Lalića udružile su snage, a rezultat je i ukusan i lep na oko. Odlučile su se za plazma tortu.

Današnje torte uglavnom se prave od šlaga, slatke pavlake i ukrašavaju fondanom, ali ima i onih koji se i dalje drže starih dobrih recepata.

Jedna od njih je Miluška Belanji iz Pivnica, koja kaže da su starinski recepti potisnuti, ali još ima onih koji vole i traže žerbo ili neku drugu starinsku tortu.

Tortijada u Laliću bila je takmičarska, žiri je ocenjivao izgled, ukus i poprečni presek. Odluka koje su torte najbolje nije bila laka, jer morala se probati svaka torta, a u konkurencji je bilo 46 uzoraka.

Tortijada u Laliću ove godine organizovana je prvi put, a ima razloga zašto baš tortijada. Prema rečima Ankice Benka iz organizacionog odbora žene u Laliću i danas prave ukusne torte, a neke taj posao rade i profesionalno.

Posetioci su mogli probati torte, a prihod koji se sakupljen biće doniran za malog Alekseja Grnju, kome je dijagnostikovana cerebrarna paraliza i kome je novac potreban za fizikalne terapije.

Izvor: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18