Насловна РАЗНО Кобасицијада у Турији: Опет кобасица за Гиниса

Кобасицијада у Турији: Опет кобасица за Гиниса

609
Foto: Kobasicijada

Првог дана 36. Кобасицијаде, која је данас свечано отворена у Турији, представљена
је кобасица од два километра и 36 метара која је за седам метара надмашила туријску кобасицу уписану у Гинисову књигу рекорда 2013. године.

Кобасицијада је највећи гастрономски догађај у Србији посвећен надалеко познатом
туријском деликатесу а ове године окупља око 170 излагача првенствено месних прерађевина, али и вина и ракије, наведено је у саопштењу Владе Војводине.

Манифестацију је отворио министар пољопривреде Бранислав Недимовић и то ритуалним откупом туријске брице (бритве) за динар којом је пресекао џиновску кобасицу. Он је поручио је да је важно развијати брендове као што је туријска кобасица.

„Нафту и море немамо, али имамо храну, а то је наше злато и ако имамо
1.300 сличних манифестација, то значи да наши људи знају да праве квалитетне прехрамбене производе“, рекао је Недимовић и додао да уз развој руралног туризма и богату понуду оваквих домаћих производа земља може напредовати.

Покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић рекао је да покрајинска власт
финансијски подржава Кобасицијаду и сличне манифестације јер оне на најбољи начин доприносе заштити идентитета и промовишу вредности српског војвођанског села и очувању традиционалних производа.

„Туријска Кобасицијада из године у годину подиже ниво организације и зато
из тог разлога позивам организаторе да искористе субвенције Покрајинског секретаријата за пољопривреду за заштиту географског порекла туријске кобасице“, рекао је Радојевић и додао да је у Војводини у протекле три године подржано више од 700 сличних традиционалних манифестација.

У Војводини су до сада заштићени сремски кулен, вршачка шунка, врбички бели лук,
футошки купус и бегечка шаргарепа.

Председник Општине Србобран Радивој Парошки рекао је да је ова манифестација сваке године све већа, а да је једино што се не мења квалитет.

Он је навео да верује да ће млади људи наставити да развијају овај бренд и допринети да се врло брзо туријска кобасица, осим на овој манифестацији, нађе у понуди на ширем тржишту.

Очекује се да ће у Турији, која има око 2.000 становника, током три дана Кобасицијаде боравити између 50.000 и 70.000 посетилаца за које је приређен и богат културноуметнички програм. Гости Кобасицијаде у Турији су представници кобасичарских фестивала из Мађарске, Хрватске, Словеније, Румуније и Словачке.