Kod Kovilova istovareno stotinu mrtvih svinja

Još jedna ekološka katastrofa preti s leve obale Dunava.

Udruženje „Eko-Pančevački rit“ prijavilo je nadležnima da je na oko kilometar od Kovilova, nedaleko od industrijske farme, istovareno nekoliko stotina uginulih svinja.

Inspekcija je izlazila na teren, ali zasada životinjski otpad nije otklonjen, već je prema saznanjima ovog udruženja, vlasniku farme neko dojavio, pa je u međuvremenu, deponija zatrpana zemljom.

Da raste deponija sa uginulim svinjama, članovi „Eko-Pančevačkog rita“ obavestili su inspekciju početkom marta. Ipak, prilikom prve posete, prema njihovim rečima, inspektori nisu uspeli da pronađu deponiju, pa su tražili njihovu asistenciju.

„Na oko 3 km od Borče, nepun 1 km od Kovilova, manje od 4 km od Padinske Skele, oko 7 km od Zemuna, blizu 10 km od centra Beograda prijavili su nam građani divlju deponiju uginulih svinja kod farme svinja Vizelj“, stoji u obaveštenju ovog udruženja koje je priložilo i fotografije.

Kako se navodi u odgovoru koje je ovo udruženje dobilo posle inspekcijskog nadzora veterinarske inspekcije, navodi se da je zatečeni komunalni otpad, pa da nadležnost mora da bude preneta dalje.

„Inspekcija je obavila nadzor i u široj okolini nisu zatekli leševe svinja. Inspekcija je nadzor ponovila sa licem koje je prijavilo da je firma koja se bavi uzgojem svinja uginule napravila deponiju i tom prilikom zatekla humke zemljišta velike površine kao komunalnog otpada. Postupajući u okviru svoje nadležnosti ova inspekcija je utvrdila da se prijava odnosi na povredu propisa koje nadziru druge inspekcije“, navodi se u odgovoru Veterinarske inspekcije Udruženju.

Izvor: Nacionalna geografija

Izvor: Fejsbuk/Eko pančevački rit

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime