Kod nas nema rakijskih trešanja

U Srbiji ne postoje stare autohtone sorte trešnje pogodne za proizvodnju rakije. Kod nas su zastupljene gotovo isključivo sorte za potrošnju u svežem stanju: Burlat, Karmen, Sanberst, Germersdorfska, Kordija, Lapins, Regina, Samit i dr. Većinom imaju krupnije i čvršće plodove u poređenju sa opisanim autohtonim sortama trešanja za rakiju, što nije presudno za preradu u destilerijama. Karakteristike plodova koje su od značaja za proizvodnju rakije, kao što su visok sadržaj fermentabilnih šećera i izražena, fina aroma, manje su, međutim, povoljne kod stonih sorata trešnje. I pored toga poslednjih godina se pojedine stone sorte trešnje koje se gaje u Srbiji prerađuju u rakiju. To je najčešće slučaj kada cena na tržištu sveže trešnje nije zadovoljavajuća, ili kada zbog nepovoljnih klimatskih uslova dođe do oštećenja plodova. Mora se naglasiti da u obzir dolaze isključivo plodovi sa oštećenjima koja ne uslovljavaju dobijanje rakija sa manama na mirisu i ukusu. Veoma je važno da se takvi plodovi prerade što pre kako na njima ne bi došlo do razvoja nepoželjnih mikroorganizama koji bi negativno uticali na proces alkoholnog vrenja i potonji kvalitet rakije.

Tekst i foto: Dr Branko Popović,
viši naučni saradnik Instituta
za voćarstvo u Čačku

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18