Koje se gljive beru u septembru

  • Lekovite, nejestive pečurke sakupljaju se čitave godine, najpopularnija i najlekovitija je hrastova sjajnica, a slede je ganoderma lucidum, ćuranov rep, brezova guba…
  • U ovo vreme za berbu pristiže smrčeva rujnica (Lactarius deterimus).
  • Vreme je za lisičarke i vrganje, najomiljenije delikatesne pečurke iz prirode. Kvalitetne i ukusne lisičarke omiljena su hrana dijetalaca, pa se u svetu nalaze na jelovnicima ekskluzivnih restorana.
  • Mogu se sakupljati i jablanovače, koje nazivaju i delikates s panjeva (Agrocibe aergita). Meso im je belo i meko, tokom termičke obrade ne menja boju, slatkasto je i miriše na voće.
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18