Koju negu zahteva paradajz za dobre prinose?

Učenici srednje Poljoprivredne škole u Futogu, vojvođanskom mestu u blizini Novog Sada, otvorili su nam vrata svog plastenika u kojem ovih dana rade okopavanje paradajza, prihranjuju ga, zalivaju i primenjuju ostale mere nege. Prva je uklanjanje korova.

„Čupamo korov samo oko biljke i to nam je bitno zbog rasta. Ako je korov baš pri biljci bolje je ručno počupkati, a okolo možemo i motikicama, samo moramo paziti na sistem za navodnjavanje i na biljku“, objašnjava učenica ove škole Dejana Ivković.

Nakon toga sledi zalivanje, a zatim i vezivanje paradajza kako bi biljka rasla uspravno i lepo se razvijala.

„Vezujemo paradajz kao jednu od mera nege. Stavljamo ga uz oslonac. Ovo je jedna od sorti paradajza koje su visoke, te ih vezujemo da ne bi padale“, dodaje njena drugarica iz razreda Leontina Petrović.

Vezivanje omogućava i da plod dobije dovoljno svetlosti i vazduha, zalivanje je lakše, a prihranjivanje jednostavnije.

„Prva prihrana će ići putem sistema kap po kap. U plastenik ide jedno burence gde se stavlja vodotopivo đubrivo i putem sistema kap po kap automatski se i prihranjuje ova biljka“, objašnjava njihova profesorka Ljubica Pajić.

A da bi biljka mogla da zadrži vodu, hranu i ostale potrebne materije, neophodno je zakinuti zaperke.

„Imamo glavno stablo, pratimo i bočne grane i lepo se može uočiti kako iz pazuha dolazi do rasta zaperaka. Kada je mali, otkinemo prosto prstima i tako ga uklanjamo“, navodi Pajić.

Zbog visokih temperatura, ovaj plastenik trenutno je otvoren danonoćno kako bi paradajz mogao da se provetrava i ne sakuplja vlagu.

Kao što znamo, visoke temperature i velika količina vlage su prosto uslovi koji pogoduju razvoju bolesti. Mi gledamo da tretiramo, odnosno da prskamo ovaj paradajz što manje tako da moramo preventivno da intervenišemo odnosno da radimo na tome da sprečimo pojavu bolesti i štetočina“, objašnjava naša sagovornica.

Izvor: Agroklub.rs

Foto: Agroklub.rs

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18