Koju tajnu krije Pusti potok u Šumadiji?

Više od trista godina potok u Grbicama kod Kragujevca nosi naziv Pusti i isto toliko dugo voda žubori tajnu o tragičnom događaju koji se urezao i prepričavao s kolena na koleno u ovom delu Šumadije. Do 17. veka Pusti potok se zvao Vidovski. Po predanju Grbičana Turci su povlačeći se pred hajducima, posle jedne bitke, u znak odmazde ubili mladence i desetine svatova. Unakažena tela bacili su u potok, koji se zacrveneo od krvi.

– Ne postoji pisani dokument u kome je opisana ova tragedija, ali su naši preci taj događaj prepričavali svojim potomcima i zna se da su mnoge kuće u Grbicama opustele posle toga. Pre tridesetak godina kada smo kopali temelj za novi trpezar u blizini crkve, pronađena je masovna grobnica sa ljudskim kostima i pretpostavka je da je tu pokopana cela svadba – kaže prof. Dragan Bataveljić, kroz čije imanje protiče Pusti potok.

Zemni ostaci mladenaca i svatova su tada sahranjeni po pravoslavnim običajima, a meštani planiraju da podignu i spomen- kosturnicu u znak sećanja na stradale svatove. Voleli bi i kada bi selo imalo više mladih, da se što više čuje dečijeg smeha, pa bi  onda možda i promenili naziv potoka.

Tekst: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18