Kokosov supstrat – lako rešenje za zdrave zasade

Ukoliko želite zdrave zasade, a strahujete od raznih bolesti koje se u zemlji i klasičnom zasadu mogu naći, rešenje može biti kokosov supstrat. Za sada ga distribuira firma Floriva iz Ivanjice. O supstratu je za Dobro jutro govorila Jelena Bošković menadžer prodaje.

Kokosov supstrat je, može se reći, budućnost supstrata u Srbiji. Mi ga uvozimo iz Indije, firma se zove Galuku. To je specijalno podešen supstrat za gajenje jagodastog voća, a uzimamo ga za maline. Uvezemo neku količinu i za jagodu, svake godine, dobar je i za borovnicu – rekla je menadžerka, objašnjavajući zašto je bolje saditi u supstrat nego u zemlju.

Ne zadržava mnogo vlagu, zadržava optimalnu količinu vlage koja je biljci potrebna da ona može da usvoji sve što joj je potrebno iz zemljišta, da bi rasla i napredovala. Ne zadržava previše vlage da bi se razvijale bolesti korena – biljka se zbog toga sadi u supstrat, pojedinačno ili u saksije od po tri mesta.

U taj supstrat se sadi. Dobije se kockica koja se otvori, sipa se voda unutra dok se dobije ta saksija. Postoje metarske sa po tri mesta. Kad posadite sadnicu u supstrat sledeće ide sistem kap po kap. Kroz taj sistem vi kroz vodu hranite biljku i dodajete joj sve što joj je potrebno da bi se razvijala i rasla dalja. Ono što vam supstrat obezbedi je oticanje viška vode i zadržavanje tačno one koja je potrebna biljci i u svakom trenutku ste sigurni da se biljka neće razboleti od bolesti koje donosi višak vode u zemljištu – rok trajanja supstrata je, po rečima Jelene Bošković, tri godine i namenjen je za visoko intenzivnu proizvodnju.

U istom supstratu biljka može da provede tri godine i onda se menja supstrat, menjaju se biljke. To je namenjeno za visoko intenzivnu proizvodnju. Znači, za one koji gaje maline u plastniku, ko uzme sorte koje rađaju prve godine i za svežu su upotrebu. On će uspeti da dobije najviše od svojih malina, upravo posadivši ih u ovaj supstrat i tom jednom visoko intenzivnom proizvodnjom i praćenjem svih parametara koji su potrebni u proizvodnji biljke, dobićete visok prinos, otplatićete brzo to što ste uložili i ostvariti profit – a ovo što u firmi smatraju budućnošću proizvodnje u voćarstvu i povrtarstvu je čist kokos, fino mleven.

Supstrat je samo od mlevenog kokosa, nema nikakvih veštačkih primesa, samo od vlakana kokosove kore koji je fino mleven, puferisan i optimalne pH i EC vrednosti, odlične strukture koja omogućava maksimalnu vlažnost i aeraciju supstrata, optimalno zadržavanje i raspoređenost hrane u supstratu. To je budućnost kojoj bi trebalo da se okrenemo, jer ima osnova i za povrtarstvo i druge kulture. Čisto je. Vi kad posadite nešto u zemlju uvek imate mogućnost da bude nekih nematoda i bolesti od kojih se biljka razboli. Ovde joj u startu dajete idealne uslove, približno idealne – zaključila je Jelena Bošković iz firme Floriva.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,