Насловна ВЕСТИ Koliko hrane je neophodno za prezimljavanje pčela?

Koliko hrane je neophodno za prezimljavanje pčela?

210

Pod količinom hrane potrebnom za prezimljavanje pčelinjih zajednica se podrazumeva kvalitetna hrana koja će biti dovoljna da svako pčelinje društvo uđe normalno i brzo u prolećni razvoj .

Potrebno je da: ako pčelinje društvo krajem avgusta ima 6 ramova legla , na njima bi trebali da se nalaze i bogati venci meda (oko 10 cm) , i oni bi trebali da se spuštaju na dole do polovine rama polukružno. Na takvih 6 srednjih ramova samo u vencima meda ima najmanje 8 kg, sa pergom i više. Ta količina hrane trebalo bi da bude dovoljna do meseca marta, ali u zavisnosti od vremenskih uslova, hladno proleće sa velikim brojem kišnih dana uticaće da da ta hrana ne bude dovoljna i treba vršiti dohranu. Pogotovo jer u martu počinje intezivan razvoj pčelinjih zajednica, a tada im treba i najveća količina kvalitetne hrane za stimulisanje matice, a to je med i polen. Što znači da pored ovih 6 ramova sa vencima meda koji će se do sredine septembra i produbljivati kako se leglo bude smanjivalo treba u košnici biti još po dva rama levo i desno sa polenom i medom gotovo krcati (što mu dođe još između 12-15 kg). Sa takvim ramovima sa strane (koji su rezerva) u toku zimskog perioda, kada god vremenski uslovi dozvoljavaju pčele dopunjuju medne vence iznad klubeta u kojem zimuju, jer uvek teže da im je hrana u neposrednoj blizini.

U lošim pašnim godinama potrebno je obratiti izuzetnu pažnju na potrebnu količinu hrane koju smo naveli i ko to to bude uspeo da im obezbedi, naravno uz ostale pripreme, može biti miran i normalno dočekati prolećne dane sledeće pčelarske godine.

Još jedan faktor je utiče takođe na sam razvoj i dinamiku razvoja samih pčelinjih zajednica, a to su klimatski uslovi u poslednjih par godina znatno izmenjeni, da su zime blaže nego što su bile ranije, ali to ne dovodi u pitanje količinu kvalitetne hrane, jer sve što je višak u prvoj ozbiljnijoj paši (bagrem) pčele će brže akumulirati i skladištiti u ćelije saća

Piše:Nenad Stefanović mast.inž.polj PSSS Leskovac

Foto: Pixabay