Komorač leči dečije grčeve

Komorač se gaji na sličan način kao šargarepa ili peršun. Koristi se u gastronomiji i medicini. Posejan u rano proleće, procvetaće u toku iste godine. Zovu ga još i morač (Foeniculum vulgarre), fenel, slatki kopar, finokio, divlja mirođija, guščija trava i spada u medonosne biljke, čija se glavica može koristiti za pravljenje mastike.Kod nas je upotreba komorača na žalost neznatna, iako se na našem podneblju može uspešno gajiti. To pokazuje i činjenica da komorač raste u divljini u mnogim našim krajevima. Njegova upotreba bi bila višestruko korisna zbog našeg načina ishrane, jer se kod nas dosta konzumira pasulj i ostala hrana s mnogo celuloze koja se teško vari. Dovoljno je pred kraj kuvanja staviti jednu kašičicu ploda komorača u šerpu u kojoj se sprema ručak za celu porodicu, da bi se dobio zdrav i lako svarljiv obrok.

Komorač se, inače, daje maloj deci zbog grčeva u stomaku, a dojilje koje nemaju dovoljno mleka treba da uzimaju komorač, jer on pojačava lučenje mleka.

Najviše komorača koristi se u destilerijama za izradu eteričnog ulja, jer se ono dosta upotrebljava u proizvodnji likera. Malo je poznato, ali razne bombone, pastile, lekovi, gume za žvakanje i druga sredstva za otklanjanje neprijatnog zadaha iz usta, sadrže ulje komorača. Uljane pogače, koje ostanu posle ceđenja eteričnog ulja, dobra su stočna hrana, jer sadrže dosta belančevina i masti.

Daje ukus varivima

Daje odličan ukus supama i varivima. U mediteranskoj kuhinji služi se kao prilog uz ribu, ili je sastojak marinade. Može da se koristi svež, baren, roštiljan, pohovan, zapečen, s testeninom, povrćem, sirevima. Odlično se slaže i s voćem, a posebno s kruškom.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18