Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ КОМОРАЧ СЕ ГАЈИ КАО ПЕРШУН: Ароматични пријатељ здравља

КОМОРАЧ СЕ ГАЈИ КАО ПЕРШУН: Ароматични пријатељ здравља

77
Heap of dried fennel seeds in wooden spoon with fresh fennel bulbs, fragrant herbaceous plant (Foeniculum vulgare)

Коморач се гаји на сличан начин као шаргарепа или першун. Користи се у гастрономији и медицини. Посејан у рано пролеће, процветаће у току исте године. Зову га још и морач (Foeniculum vulgarre), фенел, слатки копар, финокио, дивља мирођија, гушчија трава и спада у медоносне биљке, чија се главица може користити за прављење мастике.

Пише: Биљана Ненковић

Потиче с Медитерана и дивљи се још може пронаћи у природи у тој регији, а у баштама се узгаја и користи домаћи коморач. У људској исхрани се користи још од старих Египћана, Кинеза и Индијаца. Постоје две подврсте. Прва је лишћар, а друга је са задебљалим сочним лисним дршкама, груписаним у главицу сличну црном луку, без овојних листова. Гаји се као једногодишња биљка. Стабло са цветовима може да нарасте и до два метра. Изузетно је ароматичан и користи се у малим количинама.

Лишће се употребљава у салатама, варивима као што се употребљава першун и целер, а главица се бари, динста или пече у рерни. Мирис његовог лишћа подсећа на мирођију, али је интензивнији. Цела биљка је иначе ароматична, по укусу слична сладићу. По начину гајења, блиски је сродник шаргарепи, першуну и целеру. У нашим баштама најчешће се узгаја главичасти коморач, чија се главица формира изнад површине тла и препознаје се по светлој боји.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us