Насловна САВЕТИ СТРУКА KONFERENCIJA O MEHANIZACIJI U POLJOPRIVREDI: Kako obezbediti novac i šta nude mehanizatori

KONFERENCIJA O MEHANIZACIJI U POLJOPRIVREDI: Kako obezbediti novac i šta nude mehanizatori

911

U iriškom selu Rivica 19. februara održana je konferencija pod nazivom „Kako obnoviti mehanizaciju i opremu“. Organizator je bilo Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika – SUMP.  Okupili su se poljoprivrednici iz cele Srbije kako bi, kako kažu, dobili potrebne informacije o tome kako obezbediti novac i koje inovacije, cene i uslove nude mehanizatorske kuće.

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini Uprava za agrarna plaćanja objavila je 6. januara. Poljoprivrednici zahtev mogu podneti do 29. maja. Podsticaj se ostvaruje na osnovu prihvatljivih troškova investicije za nabavku novog traktora snage motora do 60 kilovata i utvrđuju se u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanje za iznos sredstava na ime poreza na dodatnu vrednost, odnosno u iznosu od 65 odsto od ove vrednosti u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Maksimalan iznos podsticaja koji poljoprivrednik može da ostvari je 800.000 dinara.

– Naša očekivanja su bila da će u prva dva meseca biti podneto manje zahteva u odnosu na kasniji period. To nije neuobičajeno jer je potrebno vreme da poljoprivrednik kupi traktor, registruje ga i tak onda nama podnese zahtev za podsticaje. Uslovi koje je potrebno ispuniti da bi se zahtev uopšte podneo je da poljoprivrednik mora imati registrovano aktivno poljoprivredno gazdinstvo. Drugi uslov je da je kupio traktor i da nam dostavi svu potrebnu navedenu dokumentaciju koju i sami prodavci poljoprivrednih mašina već imaju spremnu i daju je poljoprivrednicima. Uz zahtev dostavlja se i uverenje da su izmirili poreze. Ono što je neophodno znati je da traktor mora biti domaće proizvodnje, rekla je ovom prilikom Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Boris Ćorović, rukovodilac službe prodaje i marketinga FPM  Agromehanika ukazao je na velike razlike u poslovnoj godini u kojoj ima subvencija za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i onih kada podsticaji izostanu.

-Osnovna ideja kod ovog konkursa je da se nacionalnim merama pomognu poljoprivrednici koji ne mogu da zadovolje kriterijume IPARD programa. U našoj firmi broj uvezenih traktora od naših dobavljača iz Indije od 7. januara je dupliran, konkretno onih marke Solis čiji modeli su od 26 do 75 konjskih snaga sa pogonom na četiri točka i voćarskih traktora sa užim tragom točkova. Svi modeli traktora mogu se kubiti sa ili bez kabine. Kada postoje subvencije od strane države voćarske traktore prodajemo najviše, naglasio je Ćorović.

Porodica Pejović iz Sečnja  na svom poljoprivrednom gazdinstvu uzgaja jagode i trešnje. Za priključnu mehanizaciju Boris je, kao mladi poljoprivrednik, konkurisao u resornom ministarastvu, a pokrajinski javni poziv iskoristiće da dođe do novca za zasnivanje stočarske proizvodnje jer, kako kaže, želi da nastavi tradiciju predaka.

-Voćarstvom sam u našoj porodici počeo da se bavim ja. Podigao sam savremene zasade trešanja jer moderna tehnologija mnogo znači u sadašnjoj proizvodnji. Od mehanizacije sada mi je najpotrebnija priključna – freza i atomizer i za nabavku novca za njihovu kupovinu sam i konkurisao. Za sada ne planiram kupovinu traktora jer smo nedavno kupili polovan koji nas odlično služi. Konferencije na kojima dobijamo neophodne informacije, poput ove o mogućnostima nabavke mehanizacije za nas su veoma značajne, rekao je Pejović.

Ovakvi skupovi, koji se održavaju početkom godine, poljoprivrednicima mnogo znače kako bi se upoznali sa programima mera republike,  pokrajine i IPARD programa ali i kreditnim linijama banaka i državnih fondova, kao i ostvarivanje kontakata sa mehanizatorima, sagledavanje novina i cena, potvrdio je i Milenko Jovanović iz Laćarka.

-Moja porodica na 60 hektara se bavi ratarstvom, uzgajamo svinje i prerađujemo meso. Pre 10 godina prosečna starost naših traktora bila je 25 godina. Sada nemamo ni jednu mašinu koja je napravljena u 20 veku. Svi traktori su „mlađi“ od 10 godina. Dobrim delom smo obnovili poljoprivrednu mehanizaciju. Ostalo je još nekoliko mašina koje planiramo da kupimo u naredne dve godine. Da nije bilo podsticaja i dobrih kreditnih linija ne bismo uspeli da obnovimo mehanizaciju u ovolikoj meri, rekao je ovaj mladi poljoprivrednik.

Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda Vojvodine naglasio je da zaposleni u ovom fondu jako dobro znaju da nije lako doći do nove poljoprivredne mehanizacije i da su bankarski krediti često nepovoljni za poljoprivrednike.

-Upravo iz ovih razloga Garancijski fond učestvuje na ovakvim skupovima kako bi predstavili kreditne linije za koje možemo davati garanciju. Naša prva kreditna linija, kojom je i osnovan Garancijski fond,  upravo je namenjena nabavci poljoprivredne mehanizacije i sa njom garantujemo sredststva za nabavku sve poljoprivredne mehanizacije- traktora, kombajna i priključaka sa rokom otplate do 10 godina, grejs periodom od godinu dana i visinom kredita do 250.000 evra. Svi ostali uslovi mogu da se dogovoraju sa poslovnim bankama, kazao je Raković.

Kroz agrarni budžet AP Vojvodine u predhodne tri godine izdvojena su značajna sredstva  i sa tim tempom nastavljeno je i u ovoj godini, izjavio je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i istakao da ovaj sekretarijat pre svega podržava mala i srednja poljoprivredna gazdinstva kroz nabavku sve opreme potrebne za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

J. Bajšanski