OD 28. FEBRUARA DO 4. MARTA U VRDNIKU: Kongres voćara i vinogradara Srbije

Od 28. februara do 04. marta u Kongresnoj sali hotela „Fruške terme“ u Vrdniku održava se 16. kongres voćara i vinogradara Srbije sa međunarodnim učešćem.  Prijavljeno je 108 naučnih radova, od čega 16 iz inostranstva, koji će predstaviti najnovija dostignuća nauke i struke iz oblasti voćarstva i vinogradarstva: genetika i oplemenjivanje, fiziologija i ekologija, agrotehnika, tehnologija proizvodnje sadnog materijala, zaštita, berba, čuvanje i tehnologija prerade voća i grožđa.

Organizatori, Departman Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, sa direktorom prof. dr Dragoslavom Ivaniševićem, i Naučno voćarsko društvo Srbije, sa predsednikom prof. dr Zoranom Keserovićem ističu da je za uspešan rad Kongresa izuzetno važno i prisustvo proizvođača,  koji će imati priliku da kroz diskusiju daju doprinos sagledavanju i rešavanju najaktuelnijih problema savremenog voćarstva i vinogradarstva u Srbiji. Pozivaju voćare i vinogradare da dođu, a dodatne informacije mogu da potraže na kongresvv2020@polj.edu.rs i na telefon + 381( 21) 485 3373.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18