Насловна ВЕСТИ2 Копривом против реуматоидног артритиса

Копривом против реуматоидног артритиса

268

Реуматоидни артритис је хронична, аутоимуна болест која се карактерише упалом зглобова. Код ове болести, имуни систем, уместо да штити организам, напада сопствене зглобове, што доводи до њихове упале, болова, отеклина и смањене функционалности. Реуматоидни артритис обично напада симетрично, што значи да ће се често исти зглобови на обе стране тела упалити.

То је хронично упално обољење које изазива бол, отицање, оштећење и деформисање зглобова. Ова болест траје дуго, јер је медицина у стању да само ублажи симптоме, али не и да излечи тегобе.

Ево неколико кључних карактеристика и симптома реуматоидног артритиса:

Симетрична упала зглобова: Обично се више зглобова упали истовремено на обе стране тела. Најчешће су захваћени зглобови шака, зглобови стопала, колена, лакатни и рамени зглобови.

Бол и осетљивост: Упаљени зглобови постају болни, осетљиви на додир и ограничавају покретљивост.

Јутарња укоченост: Јутарња укоченост у зглобовима је чест симптом РА. Може трајати сатима и отежавати свакодневне активности.

Умор: Особе са реуматоидним артритисом често осећају умор и исцрпљеност, што може бити последица саме болести, али и последица несанице због бола.

Упалне промене: Поред зглобова, РА може утицати и на друге делове тела, као што су плућа, срце, кожа и очи.

Реуматоидни артритис је хронична болест која може довести до трајних оштећења зглобова и инвалидитета ако се не лечи адекватно. Међутим, постоје различите терапије, укључујући лекове и физикалну терапију, које могу помоћи у контроли симптома, успоравању напредовања болести и очувању функционалности зглобова.

Ову болест савремена медицина не може да заустави, али уз помоћ лекова, вежби и здраве исхране пацијент може да ублажи симптоме, смањи болове и очува покретљивост зглобова.

У борби против реуматоидног артритиса, лековите биљке значајно помажу.

Коприва је по много чему чудотворна биљка, па и у случају третирања реуматоидног артритиса. Чак је и њен ефекат жарења када дотакне кожу благотворан за бол у зглобовима. Најбољи ефекат, међутим, постиже чај од коприве који се спрема тако што се убаци шака свежих листова коприве у 750 милилитара воде, остави се да то прокључа и онда да се охлади петнаестак минута. То се онда процеди и попије у току дана.

Ту свежу скувану коприву не треба бацити већ је треба користити у исхрани, а може и да се зачини белим и црним луком.

Треба напоменути и да би људи који пате од високог крвног притиска и накупљања воде у телу требало да пазе са коришћењем коприве.

Осим коприве, постоји још много биљака које могу да помогну код ублажавања последица и третирања реуматоидног артритиса, од којих су неке црна рибизла, вранилова трава и ђумбир.

И. Р.

Фото: Pixabay