Насловна ВЕСТИ2 Koprivom protiv reumatoidnog artritisa

Koprivom protiv reumatoidnog artritisa

878

Reumatoidni artritis je hronična, autoimuna bolest koja se karakteriše upalom zglobova. Kod ove bolesti, imuni sistem, umesto da štiti organizam, napada sopstvene zglobove, što dovodi do njihove upale, bolova, oteklina i smanjene funkcionalnosti. Reumatoidni artritis obično napada simetrično, što znači da će se često isti zglobovi na obe strane tela upaliti.

To je hronično upalno oboljenje koje izaziva bol, oticanje, oštećenje i deformisanje zglobova. Ova bolest traje dugo, jer je medicina u stanju da samo ublaži simptome, ali ne i da izleči tegobe.

Evo nekoliko ključnih karakteristika i simptoma reumatoidnog artritisa:

Simetrična upala zglobova: Obično se više zglobova upali istovremeno na obe strane tela. Najčešće su zahvaćeni zglobovi šaka, zglobovi stopala, kolena, lakatni i rameni zglobovi.

Bol i osetljivost: Upaljeni zglobovi postaju bolni, osetljivi na dodir i ograničavaju pokretljivost.

Jutarnja ukočenost: Jutarnja ukočenost u zglobovima je čest simptom RA. Može trajati satima i otežavati svakodnevne aktivnosti.

Umor: Osobe sa reumatoidnim artritisom često osećaju umor i iscrpljenost, što može biti posledica same bolesti, ali i posledica nesanice zbog bola.

Upalne promene: Pored zglobova, RA može uticati i na druge delove tela, kao što su pluća, srce, koža i oči.

Reumatoidni artritis je hronična bolest koja može dovesti do trajnih oštećenja zglobova i invaliditeta ako se ne leči adekvatno. Međutim, postoje različite terapije, uključujući lekove i fizikalnu terapiju, koje mogu pomoći u kontroli simptoma, usporavanju napredovanja bolesti i očuvanju funkcionalnosti zglobova.

Ovu bolest savremena medicina ne može da zaustavi, ali uz pomoć lekova, vežbi i zdrave ishrane pacijent može da ublaži simptome, smanji bolove i očuva pokretljivost zglobova.

U borbi protiv reumatoidnog artritisa, lekovite biljke značajno pomažu.

Kopriva je po mnogo čemu čudotvorna biljka, pa i u slučaju tretiranja reumatoidnog artritisa. Čak je i njen efekat žarenja kada dotakne kožu blagotvoran za bol u zglobovima. Najbolji efekat, međutim, postiže čaj od koprive koji se sprema tako što se ubaci šaka svežih listova koprive u 750 mililitara vode, ostavi se da to proključa i onda da se ohladi petnaestak minuta. To se onda procedi i popije u toku dana.

Tu svežu skuvanu koprivu ne treba baciti već je treba koristiti u ishrani, a može i da se začini belim i crnim lukom.

Treba napomenuti i da bi ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska i nakupljanja vode u telu trebalo da paze sa korišćenjem koprive.

Osim koprive, postoji još mnogo biljaka koje mogu da pomognu kod ublažavanja posledica i tretiranja reumatoidnog artritisa, od kojih su neke crna ribizla, vranilova trava i đumbir.

I. R.

Foto: Pixabay