Kornišone zaštititi od plamenjače

Kornišoni, krastavci za pripremu zimnice, obično se gaje kao drugi ili postrni usev. Da bi ostali zdravi do berbe, tokom ovog meseca treba ih preventivno zaštititi od plamenjače (Pseudoperonospora cubensis). Mogu da se koriste fungicidi na bazi azoksostrobina, kombinacija propamokarba i hidrohlorida – kod kojih je karenca dve nedelje, sam fosetil-aluminijum ili kombinacija fosetil-aluminijuma i fenamidona, mešavina mankozeba i valifenala koji imaju kratku karencu, svega tri-četiri dana.
Pravilo je da se plodovi oberu pa biljke zaštite.

Dok su mlađe, upotrebljavaju se fungicidi na bazi aktivnih materija duže karence, a kada počne berba – oni čiji se otrovni sastojci razlože na neotrovne za svega nekoliko dana, kakvi su Orvego, Verita, Curzate, Aliette flash, Legat, Ljuadris, Orvego, Valis M, Snjitch i slični.
Ukoliko postoji mogućnost da padne kiša, plodovi se mogu obrati i pre nego što istekne karenca, ali se ne smeju iznositi na tržište. Čuvaju se u rashlađenom skladištu dok ne postanu bezbedni za ishranu.
Neretko, treba ih zaštititi i od pepelnice (Erysiphe cihoracearum). Mlađe biljke štite se fungicidima na bazi miklobutanila, čija je karenca 14 dana, a kasnije, pred berbu, onima na bazi bupirimata i fenarimola, koji se razgrade za jednu nedelju.
Kolonije lisnih vašiju redovno naseljavaju vršne delove ovog povrća. Osim što prave direktne štete, jer sišu sokove, one su i prenosioci virusa. Zbog toga usev treba redovno kontrolisati i, čim se primete, upotrebiti neki od insekticida na bazi alfa-cipermetrina, metomila, bifentrina, deltametrina, dihlorvosa, buperofezina, spinosada i oksamila. Prskanja se ponavljaju po potrebi, a ako se insekti prenamnože u vreme berbe, tada se biraju oni kraće karence, a s berbom sačeka – da se razgrade na neotrovne delove.

Vegetacija kupusnjača veoma je intezivna. Formiraju se, ili su već oformljene, glavice kojima znatnije štete može da nanese trips. Kada se otkrije, usev se oprska Actellicom, Vertimecom, Lanateom uz dodatak okvašivača. Ovaj sićušan insekt napada intenzivnije kada su visoke temperature.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime