Korov je biljka koja samoniklo raste tamo gde je čovek ne želi. Smatra se štetnim, ali nije baš svaki takav. Ove biljke su i bioindikatori zemljišta koje sadrži organski otpad, ali i akumulatori teških metala i drugih toksičnih jedinjenja koje stvara čovek.
Kišu je najbolje preduhitriti i to vreme iskoristiti za setvu i sadnju. A kada se zemlja posle kiše ocedi to je idealno vreme za čupanje korova, pogotovo onog sa dubljim korenjem koje se teško čupa kada je sušno i kada se uglavnom odlomi samo deo biljke ili korena.
Ukoliko korov ipak čupate po sušnom vremenu, bolje zalijte malo zemlju i sačekajte desetak minuta da omekša.
U početnoj fazi rasta biljaka važno je očistiti gredice od korova da ne smeta pri rastu biljaka jer im uzimaju hranljive materije i vodu, pa se tako i značajno umanjuju prinosi, a i dobijeni plodovi mogu biti lošijeg kvaliteta.
Istina je da korov izraste pre onog što ste sami posejali i zauzme veliku površinu, ali nije svaki korov štetan.
„Ne samo da svaki korov nije štetan, nego svaki korov može biti koristan za nešto i može da nađe svoju primenu bilo u kuhinji bilo u kućnoj apoteci. Mnoge korovske biljke su zapravo vrlo lekovite, a mnoge od njih mogu da se koriste i za prihranu nekih drugih baštenskih biljaka, te da od njih napravimo prirodno organsko đubrivo, odnosno prihranu za biljke“, naglašava Momčilo Antonović, narodni travar.
Rusomača, pastirska torbica ili hoću-neću, s kojom su se mnogi igrali kao deca, je vrlo lekovita biljka iz porodice kupusnjača, dodaje Antonović. Posebno se preporučuje za zaustavljanje svih vrsta krvarenja u našem organizmu.
Mišijakinja, odnosno stelarija medija, ima veoma zanimljiv ukus sveže biljke koji podseća na kukuruz. Kada se prelije ključarlom vodom, dobija se ukus najsličniji spanaću. Ona je izuzetno bogata vitaminima i mineralima i poboljšava resorpciju korisnih mikronutrijenata iz druge hrane.
„Takođe, tu je i mrtva kopriva, koja iako je mrtva, zapravo je vrlo živa i vrlo živahna u prvim prolećnim danima kada se vrlo lako širi svuda po našoj bašti. I ona se koristi u narodnoj medicini i to nadzemni deo biljke u cvetu koji se koristi za uređivanje ciklusa. Ovo je jestiva biljka, a zove se mrtva zato što ne žari“, objašnjava Antonović.
Najefikasniji metod uništavanja korova jeste tretiranje herbicidima, ali oni uništavaju i drugi biljni svet, pa ih ne treba koristiti bez saveta profesionalaca.
Korišćenjem herbicida unosimo i otrov u naše bašte i dvorište. Postoje mnogi preparati na prirodnoj bazi, mada se korov najbolje suzbija mehanički – plevljenjem i malčiranjem.
Izvor: RTS
Foto: Pixabay