Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Кошнице ветрити на сунцу

Кошнице ветрити на сунцу

730

Већина наших пчелара сматра да у ово доба године кошнице треба поставити у хладовину. Међутим, пчелари у Аустралији мисле супротно. Како каже Артур Мур, стручњак за пчеларство из Јужног Велса, тамо су дневне температуре око 40 степени у хладу, али то не утиче на смањење обима легла у кошници и на обрушавање саћа. Потребно је само добро проветравање.

Аустралијски пчелари тврде да су бројне предности постављања кошница на сунчаном месту. Потребно је мање пчела за неговање легла, добија се више излетница, повећавају се приноси и убрзава сазревање меда. И болести има мање.

Пчеларима је познато да се вароа највише размножава у трутовском леглу, јер је у зони где се она развија температура нешто нижа него у зони радиличког легла. Значи, ако је виша температура у кошници, отежан је развој варое. Пчелама то не смета, јер могу да опстану и на 49 степени.

Артур Мур је дошао до сазнања да температура преко 35 степени не одговара варои. Приликом сеобе пчела по топлом времену, на подњачи се налази много угинулих паразита, што је последица њихове осетљивости на вишу температуру. Научници у Русији такође су утврдили да је температура од 37 степени неповољна за полагање јаја овог паразита. Наиме, вароа скоро престаје да полаже јаја, а већ положена пропадају. Угине и много одраслих женки.