Kraguj bazarfest treći put pored Lepenice!

Tezge krcate domaćom hranom, pićima, medom, rukotvorinama i hiljade posetilaca obeležili su prednovogodišnji treći noćni bazar u Kragujevcu. Trgovalo se u noći između subote i nedelje na pijaci „Centar“ pored Lepenice, jer Kragujevčani nisu propustili priliku da nabave sveže domaće poslastice direktno od proizvođača.
Na ovom „Kraguj bazarfest“-u proizvode su izlagali proizvođači iz Šumadije, Aleksandrovca, okoline Niša, Svilajnca, Velike Plane i drugih gradova Srbije.

„Prodajemo brašno mleveno na vodenici potočari. Imamo kukuruzno belo, žuto i od sorte osmak, zatim raženo, pšenično i ječmeno. Brašno je od naših žitarica koje uzgajamo u selu Tulare. Heljdu nabavljamo sa padina Kopaonika, a speltu iz Vojvodine, jer nije moguće uzgajati ih kod nas“, kaže predstavnik porodice Jaćović iz Tulara kod Prokuplja.
Najveće interesovanje je bilo za suvo meso, čvarke, domaće sireve i nabavku zimnice.
„Ajvar i mleveni paradajz se i dalje dobro prodaju. Tegla ajvara od pečenih paprika je 900 dinara“, kaže jedna od domaćica iz Žunja kod Knića.

Đorđe Aleksić iz Kruševca ne propušta noćne bazare i sajmove u Kragujevcu, a osim kačkavalja i pršute, ove godine je ponudio i suvo konjsko meso. Kaže da je prodaja bila dobra i da su se kupovale solidne količine klasičnih proizvoda, dok se konjsko prodavalo, ali na manje količine.

Priliku da izlože svoje proizvode imao je pčelar Toma Kovačević, čije su košnice u Maršiću kod Kragujevca.
„Najviše ide čist med i propolis koji su odlični za imunitet, ali ne zaostaju ni mešavine napravljenje za malokrvnost ili lečenje bolesti pluća. Noćni bazar ne služi samo za prodaju, već i da vas kupci lično upoznaju, da porazgovarate s njima. Tako se stiče povrenje, pogotovu u vremenu kada se često sumnja da li je med pravi ili lažan“, kaže Toma.

Na tezgama je bilo i sitnih kolača, pita, štrudli. Posetioci su se sladili mekikama, giricama i kuvanim vinom, a ovog puta i kuvanim džinom, koji je spremao Vlada Jovanović iz Aranđelovca.
Kragujevac se tek ove godine odvažio da organizuje noćni market. JKP „Šumadija“ koja gazduje pijacama prvi je organizovala u junu. Zbog velikog interesovanja i zakupaca i posetilaca, drugi je bio jesenji, u septembru, a ovaj zimski pred praznike „eksplodirao“ je od posetilaca i ponude na tezgama.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18