Насловна ВЕСТИ Крагујевац: Од Нове године 50 нових задруга u Србији

Крагујевац: Од Нове године 50 нових задруга u Србији

490

За само прва два месеца ове године формирано је 50 нових задруга, а прошле године основано је 300 нових, изјавио је Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије на Међународно научној конференцији „Савремено задругарство у Србији“, одржаној у Книћу.

„Овај податак да је од Нове године до данас основано чак 50 нових задруга нам говори да је у Србији препознат значај удруживања“, рекао је Михајловић.

У Шумадији и Поморављу од 2017. године Влада Србије подржала је рад десет задруга, а једна од њих прошле године остварила извоз од чак милиона евра.

„Задруга за производњу киселог купуса извезла је у 2019. години на тржиште Европске уније производе у вредности од милион евра. Реч је о задрузи Пољофлора из Кусовца код Кнића. Овај податак је значајан ако се упоредо посматра да чињеницом да је спољно трговински суфицит у целој оптини Кнић био 9 милиона евра,  рекао је Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског округа.

Пољопривреда у бруто домаћем производу учествује око 9  посто и махом су то индивидуални произвођачи, осим у Војводини где је дошло до значајног укрупњавања поседа и капитала. Проф. др Петар Веселиновић, декан Економског факултета у Крагујевцу, који је био један од предавача на Међународно научној конференцији у Книћу, напомиње да задруге више нису рецидив прошлости и синоним за послератно време.

„Данас је савремено задругарство тренд у развијеним земљама. Да би нешто било бренд мора да има, квантитет, квалитет и континуитет, а савремено задругарство то може да обезбеди. Асортиман задруга се проширио у последње три године и данас поред сточарских, имамо доста воћарских, пчеларских, виноградарских и прерађивачких задруга, рекао је проф. др Веселиновић.

Према Веселиновићевим речима, примери из Мађарске, Пољске, Чешке и Немачке би могли да буду узор домаћем, савременом задругарству. Он сматра да се задругарство данас у Европској унији сматра правом тржишном категоријом и партнерством у тржишној утакмици пољопривредних и прехрамбених производа.

Текст и фото: Биљана Ненковић