Насловна ВЕСТИ Крагујевaц: За подршку пољопривредницима 25 милиона

Крагујевaц: За подршку пољопривредницима 25 милиона

22

За подстицај пољопривредне производње и побољшање квалитета пољопривредних
производа из градске касе Крагујевца, на име бесповратних средстава, издвојено je 25 милиона динара.

Највеће интересовање било је за набавку прикључне механизације, репродуктивног материјала и куповину садница, преноси РТК. До сада је утрошено око 70 одсто новца, а заинтересовани пољопривредници могу
конкурисати до 15. новембра.

Бесповратну помоћ могу да користе сви регистровани пољопривредни произвођачи и то за набавку нове прикључне механизације, регрес за репродуктивни материјал, подизање нових или обнављање постојећих засада, куповину нове опреме за пчеларство, као и за осигурање усева, плодова и животиња.

Буџетска средства предвиђена су и за подизање и опремање пластеника, набавку машина и опреме за припрему сточне хране, суфинансирање камата за пољопривредне кредите.

– Највеће интересовање је било за набавку нове прикључне механизације, више од 250 захтева и за ту намену је већ утрошено 10 милиона динара. Велико је интересовање и за вештачко осемењавање, за набавку садница, а заинтересовани су и пчелари. У другом делу године веће је интересовање за осигурање усева и плодова. Потрошено је више од 70 одсто, али и даље има довољно средстава. Увећали смо за милион динара средства зa набавку нове механизације и опрему за пластенике и наводњавање – кажу у Одељењу за пољопривреду.

Управо је завршен и конкурс за закуп државног пољопривредног земљишта на територији ове локалне самоуправе. Како кажу у Одељењу за пољопривреду, у Крагујевцу је било мало заинтересованих –свега два пољопривредна произвођача.