Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Kraljice košnica se u Ilićevu krunišu

Kraljice košnica se u Ilićevu krunišu

НЕОБИЧАН ПОСАО БРАЋЕ ВАСИЉЕВИЋА

924
Foto: Biljana Nenković

Ivan i Boban Vasiljević iz sela Ilićevo kod Kragujevca imaju jednu od najvećih oplodnih stanica, ne samo u Srbiji  nego i u Evropi, sa 1.200 oplodnjaka u kojima već dvadeset godina proizvode pčelinje matice.

Proizvodnja pčelinjih matica zahteva visok stepen stručnosti i znanja, te se malo proizvođača u Srbiji usuđuje da gaji matice za tržište. Retki među njima su braća Ivan i Boban Vasiljević iz sela Ilićevo kod Kragujevca. Zbog biznisa s maticama, kao i zbog proizvodnje meda u sopstvenom pčelinjaku, napustili su poslove u gradu.

Vasiljevići imaju jednu od najvećih oplodnih stanica, ne samo u Srbiji, nego i u Evropi, sa 1.200 oplodnjaka. Tome su posvećeni dvadesetak godina i prvo što će vam reći jeste da ovo nije lak posao i da  proizvodnja matica zahteva veliko znanje.

Matice s pedigreom

Matice se razvijaju u oplodnjacima. To su posebni drveni sanduci. Livade u domaćinstvu Vasiljevića su ih pune.

– Svako oplodište ima osam odeljenja s po jednom maticom, koja se obeležava posebnim flomasterom. Odatle se obeležena matica stavi u poseban kavez. Uz nju se stavi i šest živih pčela, koje je čuvaju, hrane i greju dok putuje u svoj novi dom i tako može da izdrži nedelju dana. Matica mora da ima celu selekciju linije. Gleda se na pet godina od babe matice, preko ćerke, pa unuke i nadalje – objašnjava Boban Vasiljević.

Dobra matica traje tri godine

– Proizvodnja matica počinje kada se pčele i prirodno roje, a to je u Srbiji i na Balkanu u periodu bagremove paše. Bitno je da se kvalitetno obave pripreme i stručni radovi. To podrazumeva visok kvalitet odgoja matičnjaka, odnosno žireva, gde matice dolaze da se izlegu i idu na sparivanje. Poenta je da se spare sa što većim brojem trutova, kako bi bile što kvalitetnije i kako bi što duže trajale i očuvale stanje društva u budućim košnicama – kaže Ivan Vasiljević.

Posao u oplodištu počinje već u aprilu, a proizvodnja u maju. Ciklus se obnavlja svake nedelje, kako bi se do kraja avgusta završila celokupna priprema matica za tržište.

  • Jedna dobra matica traje u proseku tri godine, i to u standardnim košnicama. Posle treće godine mora da se zameni, eventualno posle druge. To kažem bez obzira na to što proizvodimo matice i što često čujemo priču da svake godine treba da se matica menja. Ne! Već treba trećinu matica zameniti prve godine, drugu trećinu druge godine, a ostatak treće godine. To je dovoljno da bi pčelinjak mogao da pruži maksimum što se tiče matice. Matice u pčelarstvu koriste pčelari za obnavljanje pčelinjih zajednica. Ona je duša i kraljica košnice i od njenog kvaliteta zavise prinosi meda i kvalitet pčelinjih proizvoda. One stvaraju jaka društva da biste imali dobar prinos – objašnjava Ivan, koji je i sertifikovani predavač u SPOS-u.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us