Krancle, šapice, bakin kolač iz Draganine „Kreativne kuhinje“

„Kreativna kuhinja“ iz Novog Sada nastala je iz želje idejnog tvorca Dragane Jovanović da kupcima što više približi tradicionalne, ručno mešene, poslastice. Osnovni alat joj je oklagija, a za sitne kolače minijaturne modlice. Za dekoraciju – šećer u prahu. Kako je rodom iz Novog Sada odlučila je da se posveti starinskim vojvođanskim kolačima, te u ponudi ima vanilice, šapice, bakin kolač, kuglof, orasnice, medenjake.

– Ne pravim puno vrsta kolača, ali s druge trane proizvodim sve ono što kupci najviše vole, a to su kolači koji ih vraćaju u detinjstvo, odnosno podsećaju ih na specijalitete majki i baka – navodi sagovornica.

Draganine poslastice mogu se naći na svim manifestacijama posvećenim tradicionalnoj hrani.

– Danas bi većina domaćica pre kupila nego pravila ove kolače, a za mene kao nekog ko se tim poslom bavi je to odlično. Prve kolače napravila sam po receptima iz prababine sveske i odmah rekla: „Da, to je taj ukus“. Karakteristično za sve moje kolačiće je da je njihov glavni sastojak svinjska mast. Dakle, tokom posta ovi kolači se ne prave i ne jedu – kaže Dragana i dodaje da je shvatila da kolači nemaju isti ukus kada je umesto masti koristila margarin. Zbog toga o margarinu više i ne razmišlja.

U svojoj ponudi ima i slašiše, starinske pogačice sa sirom za koje je potrebno 250 gr putera, isto toliko sira i 250 gr brašna. Iako deluje jednostavan za napraviti, postoji i caka koja se tiče sira i fermentacije testa. Testo treba da odstoji minimalno 24 sata. Kada se umesi, ono je jako mekano i sa njim ne može ništa da se radi, zato ono stoji u rashladnim vitrinama i čeka momenat da ga razvuče. Vremena treba i za ostale kolače, jer kako kaže ova mlada preduzetnica vanilice pravi tri dana – prvog se mese, drugog peku, a trećeg filuju i mogu da se jedu.

– Ono što uvek moramo da imamo su kuglof i štrudla, opet po starim receptima. Svi kolači moraju da budu mekani, nikako suvi, kako bi mogli dugo da stoje – zaključila je sagovornica.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18