KRASTAVAC NA SVAKOM IMANJU – U poseti Gospođincima, selu vrsnih baštovana

U Gospođincima, selu u srcu bačke ravnice, poslednjih godina krastavci su sve češće komšije ratarskim usevima – gaje se svake godine na šezdesetak hektara. Retka su domaćinstva koja ne seju ovo povrće, a da bi olakšali i ubrzali berbu, „krastavdžije“, koji ovo povrće gaje na više hektara, udružile su se i nabavile platformu.

Početkom jula naša ekipa je posetila ovo selo i zajedno sa diplomiranim inženjerom Tihomirom Salamunom, rukovodiocen proizvodnje u zadruzi „Agro produkt“ SRB d.o.o., glavnim „krivcem“ što se ovo povrće uvrežilo u gospođinačkom ataru, obišli proizvođače.

– Krastavac je prilično zahtevno povrće, traži mnogo rada, ulaganja su velika, a dobit zavisi od godine – kaže ovaj stručnjak. – Gaje se samo krupnobradavičasti partenokarpni hibridi, koji su samooplodni.

U vreme naše posete biljke su se „pripremale“ za berbu. Zbog nepovoljnog vremena, koje je proizvodnju pratilo od same setve, nisu obećavale rekordan prinos.

Savremena proizvodnja krastavaca kornišona je nezamisliva bez sistema za navodnjavanje, a traži i kvalitetnu i obilnu ishranu. Već u samoj pripremi njive, specijalna mašina postavlja foliju i sistem kap po kap, kojim se dodaje voda i hrana. Do pune berbe to se radi po potrebi, štedljivo, a u avgustu svakodnevno. Svaki dužni metar se nakvasi sa 5 do 10 litara vode, a zaliva se u dva-tri navrata sa po 2 do 3 litra, ne više, jer ovo povrće ne trpi zabarivanje.

S. Mujanović

Dobro jutro broj 556 – Avgust 2018.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime