Krastavci i lubenice pravi izbor za vrele dane

S rastom temperature tražimo hranu koja će nam olakšati vrućinu i sparinu i nadoknadi sve što smo znojenjem izgubili. Mineralna i obična voda, supe, povrće i voće su prave namirnice za ovo doba godina. Sokove, naročito gazirane, treba izbegavati po svaku cenu.

Visoke temperature se lakše podnose kada nema mnogo vlage, što ovih dana nije slučaj. To dovodi do obilnog znojenja i gubitka minerala, poput kalijuma i natrijuma. Njih je najbolje nadoknaditi putem mineralne vode, savetuje dr Veroslava Stanković, dodajući da ne bi trebalo piti hladnu vodu jer se time postiže kontra efekat i povećava telesna temperatura.

Što se hrane tiče, najbolje je jesti povrće i voće. Povrće u obliku salata, preliveno maslinovim uljem i posoljeno. U ovom periodu obavezno je unositi malo slaniju hranu, koja će zadržavati nešto vode u organizmu i nadoknađivati gubitak natrijuma kroz znojenje.

Prirodno je da tokom letnjih meseci i visokih temperatura unosimo više vode – oko 2 do 2 i po litra dnevno. Osobe koje imaju problem sa visokim pritiskom treba da budu oprezne što se unošenja tečnosti tiče.

Naročito se preporučuju supe, domaće ili gotove, iz kesice, koje će osim tečnosti nadoknaditi i gubitak minerala.

Ukratko, voda, supe i povrće, poput krastavaca i lubenica, prave su namirnice za ovako visoke temperature.

Sokove, naročito gazirane, treba izbegavati, što zbog velike količine šećera, što zbog diuretskog dejstva.

Treba izbegavati i meso, posebno pohovano i prženo. Za njegovo varenje potrebna je velika količina energije, čije stvaranje dodatno povećava temperaturu organizma.

Omiljena letnja poslastica, sladoled, dobra je za rashlađivanje, ali treba birati voćne i na bazi vode, a mlečne i čokoladne izbegavati.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18