Kreće setva krastavaca i mahunarki

Jul je mesec kada se u povrtnjaku dosta radi. Seju se  krastavci, mahunarke,  potrebno je pleviti, prihranjivati i zalivati povrće. 

  • Ne sme se zaboraviti da posle svake kiše povrće valja okopati, opleviti i prihraniti.
  • U julu mogu da se seju krastavci, korenasto povrće, kupusnjače, neke mahunarke… Krastavci posejani do polovine  jula dospeće za pripremu zimnice već u oktobru. Traže puno vlage pa ih valja redovno zalivati i po mogućstvu malčirati. U ovom periodu može da se poseje i koja kućica tikvica.
  • Posla ima i u usevu paradajza. Treba redovno zakidati zaperke, onaj koji se gaji uz kolac valja neprekidno vezivati uz oslonac da se ne bi polomio.
  • Korenasto povrće, poput šargarepe, peršuna, cvekle i rotkve, takođe je prikladno za setvu u julu.
  • Ovog meseca se seju, ali i sade kupusnjače – kupus, kelj, karfiol, keleraba.
  • Iako većina salata ne podnosi visoke temperature, ipak možete posejati radič, endiviju, lolo roso, mizunu.
  • Mahunarke, prvenstveno boranija,  posejane do sredine jula davaće obilan rod do prvih mrazeva.
  • U prvoj polovini meseca mogu da se poseju još i cvekla i rotkva.
  • Papriku rasađenu proletos valja redovno zalivati, prihranjivati, štititi od vaši i sovica, a kod većine sorti počinje i berba.
  • U julu se vadi crni luk. Valja se podsetiti da se dvadesetak dana pred vađenje prekine navodnjavanje.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime