Насловна ВЕСТИ Кречење стабала воћа

Кречење стабала воћа

50


Кречење воћака је стара мера која се још увек примењује, а нарочито је корисна у засадима коштичавих воћних врста, где се обично обавља сваке јесени.
Млади засади јабучастог воћа се крече сваке године, док старији сваке четврте. Овом мером штити се кора од пуцања и настајање рана током зимског периода кад могу бити велике разлике између дневних и ноћних температура.
Танак слој креча, који прекрива кору, штити стабло од штеточина, а кору од зимских мразева. У току зиме има дана кад температура достигне 10-15 степени. Тада због загревања коре, крећу сокови. Када у току ноћи нагло захладни, сокови се смрзну и кристали разарају жива ткива. При преласку воде у чврсто стање, кристали заузимају већу запремину што изазива пуцање коре. Настале пукотине на стаблу представљају улазно место за проузроковаче болести.
Главно место уласка бактерије Pseudomonas syringae која изазива сушење воћа, су повреде од мраза. Оштећења „мразопуц“ неминовно настаје на стаблу воћа услед неједнаког загревања. Кречење стабла има улогу да смањи неједнако загревање стабла и да спречи пуцање. Бела боја одбија сунчеве зраке, смањује загревање и тиме спечава стварање пукотина. Кречење успорава кретање сокова у воћкама и одлаже почетак вегетације, што помаже у избегавању раних пролећних мразева.
Време када се изводи кречење је јесен и по потреби поново при крају зиме (јануар). Пролећно кречење које поједини произвођачи обављају у марту и априлу нема ефекат у спречавању пуцања коре дебла.
РЕЦЕПТ
Састојци: 5 кг негашеног креча, 500 г соли, 250 г сумпора, 25 литара воде оквирно за мазање четком или 100 литара за прскање атомизером/прскалицом
Смеша за премазивање требало би да има што интензивнију белу боју па са тим у вези непотребно је додавати говеђу балегу и иловачу. Кухињска со даје лепљивост смеши и боље пријањање за кору приликом премазивања, а сумпор има заштитно дејство. Премазивање смешом обавити после неколико дана и по лепом времену.
Кречење утиче и на маховину и лишајеве. Најважније је то да је масовна појава лишајева и маховине сигнал да је биљка или у неповољним условима (микрорељеф, микроклима) или је у слабој кондицији, па отклањањем симптома нећемо помоћи биљци ако не откријемо узрок појаве лишајева и не отклонимо га.
Извор: Војводина уживо
Фото: Pixabay