Krenula narodna apoteka

Kada je neko travar, narodni vidar, njemu je proleće ne samo najlepše doba, već i doba buđenja trava, pupoljaka, cvetova, za koje se veruje da leče i najteže bolesti. Miodrag Todorović iz Grabovca kod Obrenovca uveliko je na terenu, za njega ovih dana nema stajanja, sve veće srpske planine su njegovo radno mesto; Stara planina, Medvednik, Suvobor, Povlen, Divčibare, Rudnik i Kopaonik. Osim planina sela oko Valjeva, što dalje od urbanih sredina su njegove destinacije, mesta odakle crpi pozitivnu energiju i skuplja bilje koje pretvara u smeše za čajeve.

– Krenule su trave, maslačak, rusa trava, kozlac, sremuš još uvek, jer ne valja da se bere dok ne procveta. Stiže i mlada kopriva, čiji su vrhovi sada najkvalitetniji i najlepši za jelo, ako neko voli da je jede. Tu su i lišaj hrasta, podbel, srčanik, i glog koji počinje da cveta. Mada ljudi uglavnom koriste plod gloga, njegov cvet ima širok spektar delovanja, od smirenja do bolesti srca, meša se i sa drugim biljkama i koristi da bi se sredio pritisak. Berem i jagorčevine, kreće kamilica, koren čička može da se bere. Stiže i božur i bela imela koja se hvata na drveću i ja je koristim za travaricu rakiju, koja se koristi za čišćenje krvnih sudova. Jedna od zanimljivijih biljaka je oman, koji je odličan kao čaj i pomaže čišćenju pluća i podizanju imuniteta. Zbog svoje gorčine upotrebljava se u manjim količinama i, dok ga kuvate, ne treba da proključa.

– Čajevi se, uglavnom, prave tako što se preliju ključalom vodom, ali bolje je preliti hladnom vodom i kuvati do ključanja. Ne valja kad proključa, jer tada oman pusti previše svojstava i postane gorak. To ne škodi, ali ga je malo teže piti. Kad se skuva, treba da stoji pet do deset minuta. Osim omana, za pluća je dobar i koren čička – kaže naš sagovornik.

– Čičak je dobar za pluća, a može da se koristi za dizanje imuniteta i bolesti vena. Uglavnom pravim mešavine čajeva, jer kombinacije biljaka deluju jače na zdravstveni problem – kaže Miodrag koji se već tridesetak godina bavi sakupljanjem bilja i pravljenjem mešavina za čajeve. Postoje, kako kaže, i čajevi koji pomažu kod kancera pluća i oni koji, kaže, ubijaju maligne ćelije.

– Kozlac, iz iskustva znam, ubija maligne ćelije i njega sam počeo da berem pre mesec dana. Postoji lek koji prave monasi s Hilandara i za koji sam dobio blagoslov da ga pravim. Kozlac se bere sada, kada ga najviše i ima. I sa njime treba biti oprezan, otrovan je i ne koristi se u svežem stanju. Koristi se koren koji je mali, ali dovoljan za smesu koja se pravi. Kada ga izvadim iz zemlje, oljuštim ga, iseckam na kockice od zrna kukuruza do jedan cm i pustim da se osuši, jer tako preporučuju i rade i monasi. Stavi se u med petnaest kocki i uzima se petnaest dana po kockica. Onda mora da se napravi pauza trideset dana i ponovi se postupak. To je količina koja se uzima u godinu dana. Pored toga što ubija maligne ćelije, ako se pretera sa njim, može da izazove mučninu i da se javi problem sa probavom – objašnjava Miodrag i dodaje da su i bela imela i rusa trava takođe tako otrovne ako se pretera s njihovom konzumacijom i da uvek treba pratiti uputstva za upotrebu.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: Miodrag Todorović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18