Kritičan period za zaštitu postrnog kukuruza šećerca

Na području Novog Sada usevi postrnog kukuruza šećerca se u zavisnosti od vremena setve nalaze u različitim fazama cvetanja do faze razvoja ploda.

– Vizuelnim pregledom useva registrovan je prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 20 odsto biljaka, kao i jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 90 odsto biljaka – kažu u Regionalnom centru „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U toku je polaganje jaja, a u narednim danima se očekuje i početak piljenja larvi navedenih štetočina.

S obzirom na visok intenzitet napada ovih ekonomski značajnih insekata, trenutno se nalazimo u izuzetno kritičnom periodu za zaštitu postrnih useva kukuruza šećerca.

– Proizvođačima se preporučuje obilazak i pregled useva na prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca, kao i jaja pamukove sovice i po potvrdi prisustva sprovođenje hemijskih mera zaštite nekim od navedenih insekticida: Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) 0,1-0,15 l/ha (karenca 14 dana) ili Avaunt 15 EC (a.m. indoksakarb) 0,25 l/ha (karenca14 dana)  ili Ampligo 150 ZC (a.m. lorantraniliprol+lambda-cihalotrin) 0,2-0,25 l/ha (karenca 7 dana) – savetuju u RC „Novi Sad“.

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite strogo voditi računa o karenci i maksimalnom broju tretmana preparata u toku jedne vegetacije (MBT), podsećaju u RC „Novi Sad“.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar