Насловна ВЕСТИ Кркобабић: Сагласност о кориговању швајцарске формуле

Кркобабић: Сагласност о кориговању швајцарске формуле

18

Министар за бригу о селу у Влади Србије Милан Кркобабић изјавио је да је постигнута сагласност да се коригује постојећи модел швајцарске формуле за усклађивање пензија и предлаже увођење неке врсте гарантне пензије, као специјалног социјалног давања.

Он је на ТВ Прва рекао да је швајцарска формула био битан искорак да се отклони арбитрарност и да се знају правила по којима се пензије усклађују. Кркобић је рекао да ипак швајцарска формула није идеална, као што ништа није идеално.

„Слабости су једноставне – на дужи рок пензије губе трку са зарадама. Зараде расту 10,6 одсто, пензије расту 5,9 одсто – рачуница је једноставна и ту не треба много памети“, рекао је Кркобабић.

Такође каже да се повећавају разлике између највиших и најнижих пензија.

„Ако имате пензију од 100.000 динара, а расте 5,9 одсто – то је 5.900 динара. Ако имате пензију од 10.000 динара, она расте 590. То су неке неправилности на које указујемо“, додао је Кркобабић.

Он је рекао да су ту и људи који неће остварити право на пензију из разлицитих разлога – немају године живота, немају године стажа, нису радили, нису уплаћивали.

„Има их велики број, а од нечега морају да живе. Наш став је да ту морамо да дамо неку врсту гарантне пензије, то је врста специјалног социјалног давања“, рекао је Кркобабић.

Навео је да је то недавно у Хрватској дефинисано и износи 106 евра.

„Пошто се ми такмичимо с Хрватском и у БДП-у и у сличним стварима, ево мој предлог је да размислимо да то буде бар 107 евра“, рекао је Кркобабић, који је и председник ПУПС-а.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay