Насловна ВЕСТИ1 Кркобабић: Време је за машински прстен

Кркобабић: Време је за машински прстен

119

„Са машинским прстеном имаћемо мање трошкове, радићемо брже, квалитетније и ефикасније, а самим тим и продуктивније. Циљ је да са што мање улагања и рада остваримо што боље ефекте, а то можемо само удружени. Једна савремена машина која кошта око 300 хиљада евра је за једног домаћина недостижна, али њих десет или петнаест ће моћи да је купе и имаће значајне ефекте тог улагања“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на њиви ратарске задруге у Кикиндском атару.

Циљ тематског скупа „Уз задруге до савремене механизације“ који се данас одржао у организацији Задружног савеза Војводине је да се истакне значај и економска ефикасност набавке савремене пољопривредне механизације преко задруга, у односу на инвестиције појединачних пољопривредника.

„Само уз задруге можемо да постанемо конкурентнији на тржишту и продуктивнији у пољопривредној производњи, имајући у виду да каскамо за Европом управо по питању продуктивности рада. Осим технички рационалне искоришћености механизације за све задругаре, смањују се и трошкови целокупне производње, на шта је веома значајно указати у овим годинама обележеним растом цена свих инпута за пољопривреду“ изјавила је председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов Бизоњ.

Домаћин овог догађаја била је ратарска задруга „Житопромет“ из Кикинде која је из програма подршке задругама који спроводи Министарство за бригу о селу добила 15 милиона динара управо за набавку механизације у ратарству.

Ова банатска задруга има 10 чланова и бави се производњом ратарских култура – пшенице, сунцокрета, кукуруза и пиварског јечма на површини од 600 хектара, док на 150 хектара својим кооперантима, којих има око 40, пружа услуге припреме, обраде и откупа ратарских култура.

„Наша задруга константно улаже у механизацију, у протеклом периоду купили смо три машине, а инвестицијом коју смо остварили средствима Министарства за бригу о селу 2021. године, увећали смо пословни приход за 24,5 милиона динара  у односу на 2020. годину.“ рекао је директор задруге Марко Ђурђулов.

Др Александар Седлар, професор на пољопривредном факултету у Новом Саду указао је на значај задруга и личним искуством „И сам сам почео своју каријеру у задрузи и хвала министру Кркобабићу што новим програмима и инвестицијама у задруге поново осветљава овај вид организовања пољопривредних произвођача. Задруге су наша прошлост, али сасвим сигурно можемо да кажемо и будућност, јер предњаче у савременој механизацији и услужној делатности“.

Догађају су присуствовали директори задруга, председници Задружних савеза Србије и Војводине, руководство града Кикинде, представници компанија које се баве продајом механизације, Развојног фонда Војводине, осигуравајућих друштава… Присутни су на задружној парцели имали прилике да виде демонстрацију рада механизације у пољопривреди – најсавременијих трактора, комбајна, балирки, телескопских манипулатора, машина за обраду земљишта, прскалица, транспортне технике итд.

З. Д.

Фото: Министарство пољопривреде