Krompir – peruanski putnik iz naše bašte

Mladi krompir je ukusniji i „zdraviji“ od starog, jer njegov šećer još nije postao skrob.

Sadrži i vitamin C, vitamine grupe B, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan, ali svi ti dragoceni sastojci se nalaze u kori i neposredno ispod nje i prilikom pripreme starog krompira se ljuštenjem gube.

Krompir potiče iz Perua i, reklo bi se, to je najveći putnik u povrtarskom svetu jer se odomaćio u svim delovima naše planete. Mlad, star, pržen, kuvan, kao prilog ili deo salata, nalazi se u jelovnicima svih naroda sveta.

Retke su osobe koje ne vole krompir, posebno mlad. Rumeni mladi krompirići ozare lica čak i beba koje tek razaznaju šta se to nalazi u tanjiru. A svi jedva čekamo maj, kada će se na pijačnim tezgama pojaviti onaj domaći, sa nežnom ljuskom, koji još miriše na zemlju u kojoj je bio skriven do pre nekoliko sati.

A šta za ovu poslasticu kažu nutricionisti i osobe koje su zadužene da brinu o našem zdravlju?

Krompir se ubraja u ne baš zdrave, ali omiljene namirnice. Kada je reč o mladom krompiru, on je nešto „zdraviji“ od starog, jer njegov šećer još nije postao skrob. Ono što ga čini neodoljivim je njegov ukus, kao i tanka, hrskava korica kada se isprži. Baš zbog nje, prilikom kupovine valja birati krompiriće koji su čvrsti, bez oštećenja, koje je pre pripreme dovoljno samo protrljati grubljom stranom sunđera, dobro oprati i pržiti.

Krompir je bogat ugljenim hidratima i skrobom, ali sadrži i vitamin C, vitamine grupe B, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan… Ali, svi ti dragoceni sastojci se nalaze u kori i neposredno ispod nje i kod pripreme starog krompira se ljuštenjem gube. To  mladi krompir čini zdravijim u ishrani, pa čak i u pripremi dijetalnih obroka. Poređenja radi, 100 grama mladog krompira sadrži 58 kalorija, oko tri grama proteina, 12 g ugljenih hidrata, masti u tragovima, određene količine vitamina, mikro i makro elemenata, a najviše je vode, čak više od 83 g.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Vreme je svinjokolja

Miroslav Stanković iz sela Rautova u okolini Niša, kao i generacije pre njega organizovao je, na nekadašnji Dan državnosti, svinjokolj.

Ne propustite! U toku je najveći pica šampionat na  Balkanu

U Beogradu je juče i danas organizovano takmičenje u pravljenju pica. Odlična atmosfera, još bolji takmičari, miris tek ispečene pice,

Koje drveće saditi dalje od kuće?

Zašto grešite kada četinar obložite folijom pred zimu Koje greške najčešće pravite prilikom sadnje ukrasnog drveća? Koliko odaljite od kućnog

Organizacija FAO i Insituta za voćarstvo održali radionicu o pravilnoj primeni preparata u voćarskoj proizvodnji

Na Institutu za voćarstvo u Čačku održana je radionica posvećena pravilnoj primeni preparata u voćarskoj proizvodnji, čiji je jedan od

Kad je najbolje posaditi grašak

Grašak je povrtarska kultura koja sve češće nalazi svoje mesto u kućnim baštama i na malim gazdinstvima, jer omogućava ranu

Tajna dobrog meda

Zimski meseci predstavljaju najosetljiviji period u životnom ciklusu pčela i ključan trenutak za svakog pčelara. Iako med tokom cele godine