Krompiru prete plamenjača i zlatica

Usevi krompira nalaze u različitim fazama razvoja listova po faze početak zatvaranja redova. Višednevni kišni period, uz porast dnevne temperature može stvoriti povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani) u usevima gde je došlo do sklapanja redova pa se u cilju zaštite preporučuje primena kombinacije fungicida pre najavljnih padavina:

•             Vokal C (cimoksanil) u količini 0,8-1 l/ha ili

•             Curzate 60 WG (cimoksanil) u količini 0,2 kg/ha, ili

•             Cisko (cimoksanil) u količini 0,225 do 0,25 kg/ha,

•             Niveral, Zignal, Shirlan 500 SC, Kardinal, Gatro (fluazinam) u količini 0,3 do 0,4 l/ha.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18