KRUŠKA JE SLASNA SVEŽA, JOŠ SLAĐA KAD ODSTOJI

Pikantni ukus koji oplemenjuje jela

Kruške su pravo jesenje voće. Posle berbe, mogu dugo da se čuvaju, čak i u kućnim uslovima. Najbolje su sveže, kad se uberu – što duže stoje, sve su slađe.

Razvojem gastronomije, u mnogim svetskim kuhinjama kruška je postala značajna namirnica, koja jelima daje poseban ukus. S kruškama se može osmisliti čitav obrok, od čorbe, preko salate, glavnog jela i slatkiša.

Nutricionisti kruškama daju visoku ocenu, jer podižu imunitet, regulišu krvni pritisak, štite srce i snažan su antialergen. Sok od kruške sadrži prirodne voćne šećere i odličan je izvor energije. Upravo ti šećeri se prilikom kuvanja oslobađaju i čine jela ukusnim, drugačijim i zanimljivijim.

Foto: Adobe stock

Jesenja salata

Potrebno:

  • 4-5 krušaka različitih boja
  • 100 g suvih brusnica
  • 100 g oraha
  • 150 g prevrelog kozjeg sira ili gorgonzole.

Preliv:

  • 3 kašike jabukovog ili belog balzamiko sirćeta
  • opciono sok od limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika meda
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

Kruške s korom narezati na kockice ili kriške. Orahe i sir malo izmrviti. Sve preliti unapred pripremljenim prelivom i ostaviti u frižideru do posluženja. Kruške neće potamneti, jer će oksidaciju sprečiti sirće. Ova salata može da se pravi i na drugi način, kada se kruške najpre karamelizuju smeđim šećerom. U isti karamel mogu da se dodaju na kratko i orasi, a potom se ohlađenoj salati doda sir i preliv. Odličan dodatak ovoj salati je rukola.

Foto: Adobe stock

Potaž od tikvica i krušaka

Potrebno:

  • 4 tikvice
  • 3 kruške
  • 1 šargarepa
  • glavica crvenog luka
  • 1 krompir
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice majčine dušice
  • 1 litar bujona
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

U ulju izdinstati luk, šargarepu i krompir. Dodati majčinu dušicu, so i biber. Kad povrće omekša dodati izrendane tikvice i na kraju kruške, sečene na kocke. Naliti supom i kuvati do kraja. Procediti supu, a povrće i voće izblendirati, potom vratiti u bujon i kuvati još minut – dva.

Foto: Adobe stock

Kruške u crnom vinu

Potrebno:

  • 6 krušaka
  • 0,7 l crvenog vina i isto toliko vode
  • vanila, cimet, list lovora
  • 700 g šećera
  • 250 g maskarpone sira
  • 120 g kisele pavlake
  • cimet
  • 30 g putera.

Priprema:

Cele kruške oljuštiti i ostaviti dršku. Pomešati vino s jednakom količinom hladne vode, dodati vanilu, cimet, lovor i 120 g šećera. Kad tečnost počne da vri, staviti kruške i kuvati dok ne omekšaju. Potom ih izvaditi i ohladiti. Umutiti sir, pavlaku, 550 g šećera i malo cimeta. Filovati kruške prepolovljene po dužini, tako što se kašičicom pažljivo izvadi sredina. Preostalu tečnost u kojoj su se kuvale kruške zagrejati, dodati maslac i preliti preko krušaka.

Foto: Adobe stock

Piletina s kruškama i pšenicom

Potrebno:

  • pola kilograma pilećeg belog mesa
  • 2 kruške,
  • 1 glavica, crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 čaša vode
  • 150 g skuvane pšenice
  • so i biber po ukusu
  • peršun.

Priprema:

Meso i kruške iseći na kocke, staviti u šerpu, dodati seckani crni i beli luk, peršun i začine po ukusu. Naliti čašom vode i dinstati. Već skuvanu pšenicu dodati u šerpu s mesom i kruškama, sve zajedno dinstati dok tečnost potpuno ne ispari.

Svinjetina u sosu od šampinjona i krušaka

Potrebno:

  • pola kilograma svinjskog karea
  • dve do tri kruške
  • šampinjoni
  • čaša belog vina
  • so, biber i senf.

Za umak:

  • beli luk i peršun,
  • prah krem čorbe od pečuraka
  • 2 dl pavlake za kuvanje.

Priprema:

Meso posoliti, pobiberiti i s jedne strane premazati senfom. Zatim ga poređati u nauljen pleh i na svako parče naređati isečene kruške. Staviti u rernu na 200 stepeni, 20 minuta. Izvaditi meso s kruškama, preko njih narendati šampinjone i dodati vino u pleh. Peći još 15 do 20 minuta nepokriveno, a potom okrenuti meso. U međuvremenu pripremiti sos. U mlaku vodu dodati naseckan beli luk i peršun, dodati prah iz krem supe od pečuraka, 2 dl pavlake za kuvanje. Preliti meso i vratiti u rernu na još 20 minuta. Jelo služiti sa barenim krompirom ili pirinčem.

Piše: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno