Kruška kiselac stara oko 200 godina i danas rađa

Iako je stara oko 200 godina kruška kiselac i danas rađa na imanju Dragana Mladenovića u vranjskom naselju Sobina. I ove godine ponela je odličan rod, ali kada se na njoj i okolnom drveću pojavila bolest ervinija, prestao je da se raduje zametnutim plodovima.

Opaka je to bolest. Napada sve organe voćaka, počevši od cvetova, listova, mladara,grana čak i koren – kaže Dragan.
On ne namerava da je tretira I pustiće je, kaže, da se sama izbori sa njom. Nada se da će u tome uspeti s obzirom da je još uvek jako vitalna. Brine ga, međutim, trulež koja polako, ali sigurno nagriza njeno stablo u sredini, prečnika više od jednog metra. Uprkos tom na krajevima i dalje nosi rodne grane koje dosežu visinu od nekih dvadesetak metara. U vreme kada je ova kruška bila puno mlađa od nje su Mladenovići dobijali i po pola tone kvalitetnog ploda. Koristili su ga isključivo za pravljenje rakija.
Dobar deo plodova Dragan proda na vranjskoj pijaci, kupcima koji je naprosto obožavaju, zato što dok je tvrda ima kiselkasti ukus koji prelazi u sladak kada ugnjili.

Mladenović koji u svom kraju važi za vrsnog kalemara uspeo je da ovu krušku kalemi i odgaji na šest voćnih sadnica. Sve one su već počele uveliko da rađaju i daju ukusne plodove.

Na moje veliko zadovoljstvo dobio sam krušku koja se po ukusu nimalo ne razlikuje od stare. Voleo bih da potraju koliko i ona – kaže kroz smeh Dragan.

Teksti i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime