Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ КРУШКА НА СТО НАЧИНА: Сластан залогај који лечи тело и душу

КРУШКА НА СТО НАЧИНА: Сластан залогај који лечи тело и душу

146
Ready-made dessert of baked pears, dor blue cheese, nuts and honey Restaurant menu. Top view.

Када припеку летње врућине и бербе сустижу једна другу, домаћице почну да размишљају како то обиље из воћњака сачувати за зиму. Размењују се рецепти, траже нови, занимљивији, пушта се машти на вољу. У том летњем изобиљу, шаренилу мириса, укуса и боја, у овом месецу почасно место припада крушки.

Да се ово воће користи у исхрани од древних времена, сведоче и стари римски списи у којима су пронађени рецепти за припрему крушке с медом, што је био један од омиљених слаткиша тог времена. Постоји неколико хиљада врста крушака, а свака је другачијег облика, боје, величине и укуса. Разне сорте су доступне током читаве године, иако им је права сезона од средине августа па до краја октобра, јер добро подносе чување у контролисаној атмосфери.

Пише: Светлана Мујановић

А пре него што започнемо „упакивање“ тог драгоценог дара природе и учинка наших воћара, ваља знати шта ћемо у укусним плодовима крушака сачувати за зиму, које витамине и минерале ћемо да конзервирамо у нашој остави.

Одлаже старење ћелија

Плод крушке је изузетно богат хранљивим материјама, садржи све витамине који су неопходни људском организму: А, сви витамини комплекса Б попут фолата, рибофлавина и пиридоксина (витамин Б-6), затим витамине Ц, Е, П, ПП, С. Они су одговорни за исхрану коже, ноктију и косе, емоционалну стабилност, интелект и наравно, имунитет. Ово воће је богато антиоксидансима који су заслужни за заустављање прераног старења ћелија и утичу на њихову регенерацију.

Крушка обилује влакнима која нормализују варење и убрзавају метаболизам, па се препоручује особама које су на дијети. Плодови ове воћке садрже 85 посто воде и свега 58 калорија на 100 грама, обилују минералима као што су бакар, гвожђе, калијум, манган и магнезијум и бројни микроелементи. Сматра се и да крушке изазивају најмање алергија од свог воћа, па их лекари често препоручују као сигурну алтернативу у припреми оброка за особе склоне алергијама. Такође, садрже и минерал бор, који је људском телу потребан ради бољег усвајања калцијума, што ову воћку чини јаким савезником у борби против артритиса, реуме и остеопорозе.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us